27 februari 2024

Gratis webinar over SKILZ-handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid op 28 maart

Gratis webinar over SKILZ-handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid op 28 maart

Op donderdag 28 maart kun je van 15.30-16.30 uur een webinar volgen over de SKILZ-handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid. Tijdens dit webinar wordt dieper ingegaan op de inhoud van de handreiking. Na afloop van de presentaties is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan de sprekers.  

Programma 
15.15.-15.30 uur  Inloop en toelating tot het webinar 

15.30-15.35 uur  Welkom en opening
 Marieke van der Waal, directeur SKILZ  

15.35 - 15.45 uur  Aanleiding en context van de handreiking
 prof. dr. C.M.P.M. (Cees) Hertogh, specialist ouderengeneeskunde,
 hoogleraar ouderengeneeskunde & ethiek van de zorg

15.45 - 16.00 uur  Beslisvaardigheid in de VG-sector – in de praktijk
 drs. C.L. (Chris) den Besten, gz-psycholoog, orthopedagoog 

16.00 - 16.15 uur  Beslisvaardigheid in de ouderenzorg – in de praktijk
 dr. S. (Saskia) Teunisse, klinisch psycholoog, klinisch
 neuropsycholoog, hoofdopleider profielopleiding ouderenpsychologie
 
16.15 - 16.30 uur  Gelegenheid tot het stellen van vragen aan de sprekers
Voor wie?

Het webinar is bedoeld voor iedereen die in de langdurige zorg werkzaam is en te maken heeft met beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid. Deelname is gratis.

Geïnteresseerd? 

Aanmelden kan via deze link. Na aanmelding krijg je een bevestiging en de link voor het webinar toegestuurd. Deelname is gratis. 

Achtergrond 

De SKILZ-handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid is op 19 december jl. gepubliceerd en kun je vinden in de richtlijnendatabase. Namens Verenso was specialist ouderengeneeskunde prof. dr. Cees Hertogh afgevaardigd als voorzitter. Daarnaast was specialist ouderengeneeskunde dr. Susanne de Kort afgevaardigd naar de werkgroep. Specialist ouderengeneeskunde mr. drs. Robert Helle was afgevaardigd naar de klankbordgroep. Verenso dankt hen voor hun inzet!

De handreiking biedt handvatten om cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen bij het nemen van beslissingen. Het ondersteunen van beslisvaardigheid staat in deze handreiking voorop. In de praktijk zullen zorgverleners uitgaan van de wilsbekwaamheid van cliënten. Maar als een keuze voor een traject voor het beoordelen van wilsbekwaamheid nodig blijkt, dan is het van belang hier zorgvuldig mee om te gaan. De handreiking voorziet zorgverleners van een duidelijk stappenplan om dit te traject goed te beoordelen en vast te leggen.  

Naar nieuwsoverzicht