9 oktober 2020

Griepvaccinatie: wereldwijd tekort en klachten na vaccinatie in tijden van COVID-19

Binnenkort starten de griepvaccinaties weer. Vanwege COVID-19 is er wereldwijd, dus ook in Nederland, een verhoogde vraag naar griepvaccinaties. Dit leidt tot wereldwijde tekorten. Verenso heeft dit tekort samen met de stakeholders aangekaart bij VWS en bij de LHV. VWS geeft aan op dit moment geen mogelijkheden te hebben tot extra inkoop van griepvaccinaties vanwege de wereldwijde tekorten. Navraag bij de LHV leert dat ook de huisartsen met tekorten kampen. We raden aan om lokaal te kijken welke mogelijkheden er zijn tot herverdeling van overgebleven vaccinaties.

Advies RIVM

Een ander aspect is dat de griepvaccinatie COVID-19-achtige symptomen als bijwerking kan hebben en de vraag is welke acties dan nodig zijn. Het RIVM geeft het volgende advies:

Klachten van de griep(- en pneumokokken)-vaccinatie bestaan vooral uit lokale verschijnselen (pijn, roodheid en zwelling van de injectieplaats). Soms kan er verhoging of klachten van vermoeidheid of malaise optreden. De klachten van vaccinatie treden altijd binnen 24 uur op en zijn na 48 uur verdwenen. Luchtwegklachten, zoals hoesten, zijn geen bijwerking van de griepvaccinatie. Klachten passend bij COVID-19 bij kwetsbare ouderen kunnen atypisch zijn, dat maakt het lastig om eventueel optredende post-vaccinatie verschijnselen te duiden. Het beleid in dergelijke gevallen is om, tot 48 uur na vaccinatie, bij twijfel te handelen alsof het een COVID-19 verdenking is, zonder te testen. Redenen om zo snel mogelijk te testen zijn: beeld past niet bij postvaccinatieverschijnselen (zoals ernstig ziek, luchtwegklachten), er is contact geweest met een COVID-19 patiënt, en het voorkomen van COVID-19 in de regio of in het verpleeg/verzorgingshuis.

Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.  U vindt hier veel gestelde vragen over griepvaccinaties en een themapagina over griepvaccinaties.

Meer informatie: Else Poot

Naar nieuwsoverzicht