16 april 2024

Implementatie IZA: jouw onmisbare rol als specialist ouderengeneeskunde voor zorg en behandeling van kwetsbare ouderen in Eerstelijnszorg 2030

De specialist ouderengeneeskunde werkt steeds vaker in de eerste lijn en kan regiebehandelaar zijn als de complexiteit van behandeling hierom vraagt. Onze expertise is van belang voor de zorg en behandeling voor kwetsbare ouderen, nu en in de toekomst. Daarom is het belangrijk dat specialisten ouderengeneeskunde vertegenwoordigd zijn in regionale eerstelijnssamenwerkingsverbanden en een stem hebben in de uitwerking van de vernieuwende regionale plannen voor het werken in de eerste lijn naar aanleiding van het Integraal Zorgakkoord.

Versterking positie specialisten ouderengeneeskunde in regionaal samenwerkingsverband

Afgelopen week heeft ZonMw een vooraankondiging gedaan voor subsidie-oproepen in april en mei 2024 die ondersteuning bieden aan de versterking van de organisatie van de eerstelijnszorg. Dit is in lijn met de bestuurlijke afspraken die gemaakt zijn in het Integraal Zorgakkoord en de implementatie van de Visie eerstelijnszorg 2030. Een regionaal eerstelijnssamenwerkingsverband, waarin specialisten ouderengeneeskunde zijn gemandateerd en met draagvlak vanuit de eigen monodisciplinaire regionale organisaties zijn vertegenwoordigd, is hiervoor essentieel.

Op dit moment bestaan er nog grote verschillen in de mate waarin eerstelijnszorgaanbieders aanspreekbaar zijn voor het maken van afspraken. Als specialist ouderengeneeskunde is het belangrijk dat we onszelf hierbinnen positioneren en met voldoende gezag en mandaat kunnen meepraten over beleidsontwikkelingen in de regio. Om verschillende eerstelijnsdisciplines ‘per eerstelijnsdiscipline’ te organiseren wordt naar verwachting rond 24 april 2024 de subsidieoproep ‘Voucher versterking regionale monodisciplinaire organisatiegraad’ opengesteld door ZonMw. Hierbij worden zogenaamde vouchers van 20.000 euro beschikbaar gesteld met als doel de eerstelijnsdisciplines te faciliteren in het opzetten, inrichten, uitbreiden en/of versterken van de monodisciplinaire organisatiegraad. Deze subsidieoproep staat doorlopend open tot en met 31 december 2024. Meer informatie over de subsidieregeling vind je op de website van ZonMw.

Meer weten? Neem contact op met Sandra van Beek via svanbeek@verenso.nl of lees de visie Eerstelijnszorg 2030

 

Naar nieuwsoverzicht