3 april 2024

In memoriam Jos Konings

In memoriam Jos Konings

Vorige week bereikte ons het zeer verdrietige bericht dat Jos Konings op 20 maart 2024 is overleden. Wij verliezen met Jos een bevlogen specialist ouderengeneeskunde en een bijzonder actief en gerespecteerd lid van onze vereniging.

Van begin af aan was Jos nauw betrokken bij de vereniging (toen nog NVVA) waar hij onder andere lid was van de Commissie Wetenschappelijke aangelegenheden. Ook was hij betrokken bij de opleiding in Amsterdam. Na zijn huisartsenopleiding wilde hij wat ‘ervaring opdoen met ouderen’ en is zijn carrière gestart in Zonnehuis te Amstelveen. Het Zonnehuis heeft deels zijn promotie in 1990 op het onderwerp ‘Ziekenhuisopnemingen van Verpleeghuispatiënten’ mogelijk gemaakt.

Jos was al geruime tijd redactielid van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde (toen nog VOX hospitii, later Tijdschrift voor Verpleeghuisgeneeskunde), toen hij vanaf 2007 tot eind 2012 de functie van hoofdredacteur vervulde. Daarna bleef hij nog tot medio 2014 actief als redactielid. Hij droeg het tijdschrift een warm hart toe. Hij was ook betrokken bij de totstandkoming van de Canon van de Ouderengeneeskunde, wat ter ere van het 40-jarig jubileum van Verenso in 2012 gepubliceerd werd.

Tot op het laatst was Jos zeer begaan met het vak en bleef geïnteresseerd in de wetenschappelijke kant ervan. Hij is op diverse plekken in de provincies Utrecht en Zeeland werkzaam geweest, als specialist ouderengeneeskunde en deels als manager medische dienst. De patiëntenzorg heeft hij het langste gedaan, daar lag ook zijn hart. 

Jos was een trouwe bezoeker van onze congressen en nam actief deel aan de algemene ledenvergaderingen. Ondanks zijn ziekte heeft nog lange tijd doorgewerkt, pas toen het echt niet meer ging is hij gestopt.

Wij zullen Jos gaan missen. Wij wensen zijn naasten heel veel sterkte en kracht toe bij het dragen van dit verlies.

Bestuur, raad van toezicht en bureau Verenso

 

Naar nieuwsoverzicht