Indicatoren basisveiligheid verpleeghuiszorg 2019 vastgesteld
9 december 2019
De kwaliteitsindicatoren verpleeghuiszorg voor 2019 zijn bekend. Zorgorganisaties moeten vijf indicatoren basisveiligheid aanleveren: drie zijn verplicht, (minimaal) twee indicatoren worden door zorgprofessionals en zorgorganisaties, in samenwerking met de cliëntenraad, gekozen uit een lijst van zeven. Zo kunnen zorgprofessionals ieder jaar zelf bepalen welke indicatoren zullen bijdragen aan betere zorg in hun organisatie.
De vijf indicatoren zijn er minder dan eerdere jaren en beperken daarmee administratieve lasten, maar bieden wel goed inzicht in kwaliteit. Zorgprofessionals houden hierdoor meer tijd over voor de zorg aan hun cliënten. De verpleeghuissector is hiermee de eerste sector in de zorg waar zorgpersoneel en organisaties zelf kwaliteitsindicatoren kunnen kiezen. Verenso en V&VN ontwikkelden deze nieuwe werkwijze, in samenwerking met andere partijen.
Veranderingen voor zorgprofessionals
Voor 2019 gelden drie verplichte indicatoren basisveiligheid: ‘Advance Care Planning’ (ACP), ‘bespreken medicatiefouten in het team’ en ‘aandacht voor eten en drinken’. Daarnaast moeten er minimaal twee indicatoren gekozen worden uit een lijst van zeven: decubitus, casuïstiekbespreking decubitus op afdeling, medicatiereview, middelen en maatregelen rond vrijheid, terugdringen vrijheidsbeperking, werken aan vrijheidsbevordering en continentie. Zorgprofessionals beslissen zelf, met de zorgorganisatie en cliëntenraad, welke twee van de zeven keuze-vrije indicatoren ze willen kiezen om te leren en verbeteren. Deze indicatoren dienen, samen met de drie verplichte indicatoren, te worden aangeleverd bij Zorginstituut Nederland. Om leren en verbeteren op de werkvloer te stimuleren roepen we alle zorgprofessionals op om met elkaar multidisciplinair een keuze te maken uit de indicatoren en hierover in overleg te gaan met de organisatie en cliëntenraad.
Nieuwe indicatoren: ‘aandacht voor eten en drinken’ en ‘continentie’
In het afgelopen jaar is door de beroepsgroepen V&VN en Verenso hard gewerkt aan twee nieuwe indicatoren: ‘aandacht voor eten en drinken’ en ‘continentie’. Eten en drinken is volgens zorgprofessionals voor alle cliënten in de verpleeghuiszorg een belangrijk aandachtspunt. Daarbij gaat het er niet alleen om te voorkomen dat mensen ondervoed raken of overgewicht ontwikkelen, maar ook om het genieten van eten en drinken en de ambiance tijdens de maaltijden. Met de indicator worden de afspraken getoetst die gemaakt zijn met cliënten over eten en drinken. Deze indicator is toegevoegd als verplichte indicator.
De andere nieuwe indicator gaat over continentie, het kunnen ophouden van urine en/of ontlasting. Incontinentie komt relatief vaak voor in verpleeghuizen. Zorgprofessionals geven aan dat de behoefte aan continentiezorg in kaart kan worden gebracht door het opstellen van een plan voor zorg rondom de toiletgang waarin de preferenties van de cliënt zijn vastgelegd. In dit plan worden de afspraken over voorkeuren en gewoontes van de cliënt betreffende de toiletgang genoteerd. Deze indicator is als keuze-indicator toegevoegd aan de indicatoren basisveiligheid.
Meetperiode en handboek
De meting en aanlevering van de indicatoren 2019 zal plaatsvinden in januari - februari 2020. De indicatoren basisveiligheid kunnen op twee momenten worden verzameld: november -december 2019 óf januari-februari 2020. Zorgprofessionals en organisaties kunnen dit jaar zelf kijken welke periode het beste uitkomt. Vanaf 2020 en verder bestaat deze keuze niet meer. Dan worden alle gegevens voor de indicatoren basisveiligheid gemeten in dezelfde periode, namelijk januari - februari 2021. Verenso, V&VN, Actiz en ZorgThuis hebben een handboek opgesteld. Deze vindt u op ook de website van Zorginstituut Nederland.
- Lees ook persbericht 'Minder administratie door nieuwe kwaliteitstoetsing in verpleeghuizen'