Inventarisatie ervaringen met inkoopbeleid zorgverzekeraars

10 oktober 2019

Op 1 januari 2020 gaat de zorg voor specifieke doelgroepen (GZSP) over naar de zorgverzekeringswet (Zvw). Inmiddels hebben de zorgverzekeraars hun inkoopvoorwaarden gepubliceerd. Wij krijgen hierover verschillende vragen van leden en zijn, samen met NVAVG, in gesprek met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het ministerie van VWS. Tijdens ons overleg op 9 oktober hebben we gesproken over omzetplafonds, eisen aan (nieuwe) toetreders, kwaliteitseisen en 24/7 bereikbaarheid.

Overleg Verenso met VWS en ZN
Op 9 oktober 2019 had Verenso, samen met de NVAVG, overleg met ZN en het ministerie van VWS. Daar is het volgende besproken:

  • Omzetplafond: ZN gaf aan dat verzekeraars die werken met een omzetplafond, hebben aangegeven deze te zullen indexeren op verhoogde tarieven, verwachte volumegroei en rekening te houden met overproductie. We gaven vanuit Verenso aan ook andere geluiden te horen. ZN bespreekt dit met de verzekeraars en komt hierop terug. Incidenten kunnen bij de Nza en Verenso worden gemeld.
  • Eisen aan (nieuwe) toetreders: vanuit Verenso hebben we aangegeven dat organisatie-eisen zoals de WTZi, rechtspersonen en governance-codes voor kleinere en nieuwe aanbieders niet reëel zijn. Voor huisartsen lijkt een vrijstelling te bestaan voor voorgaande zaken. VWS gaat uitzoeken of deze vrijstelling ook kan worden doorgetrokken naar specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten.
  • Kwaliteitseisen: de informatie bij verzekeraars over de borging van kwaliteit van specialisten ouderengeneeskunde sluit nu niet aan bij de praktijk. Verenso heeft hierover vragen gesteld en werkbare alternatieven geboden. ZN gaat mogelijke aanpassingen bespreken met de verzekeraars.
  • Bij de 24/7 bereikbaarheid gaat het de verzekeraars, volgens ZN,  niet om individuele bereikbaarheid, maar om het maken van afspraken over bereikbaarheid. Dat kan ook gaan om afspraken met een huisartsenpost. 

De Nza houdt binnenkort een quickscan waarin ervaringen van verzekeraars, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten met de overheveling naar de Zvw in beeld worden gebracht.

Zie ook: Regelgeving geneeskundige zorg specifieke patiëntgroepen, ELV en Proeftuin kortdurende zorg gepubliceerd