5 juni 2020

Minister volgt advies sector op: meer maatwerk bezoek verpleeghuizen

Er komt meer ruimte voor maatwerk voor bezoek aan bewoners van verpleeghuizen. Minister De Jonge liet weten dat het ontvangen van meer dan één vaste bezoeker per bewoner mogelijk is vanaf 15 juni. Het is positief dat ook het ministerie van VWS nu aangeeft dat er meer bezoek voor verpleeghuisbewoners mogelijk is wanneer dit verantwoord kan. Hiermee sluit het ministerie van VWS aan bij de adviezen van de sector voor een gefaseerde en verantwoorde openstelling van verpleeghuizen voor bezoek. De handreiking is op het gewijzigde besluit van de minister aangepast. 

Versoepeling in fases

Uitbreiding van bezoekmogelijkheden is belangrijk voor bewoners en naasten. En het is daarom goed dat het ministerie terugkomt van de eerder genoemde datum van 15 juli en ruimte biedt voor meer mogelijkheden vanaf 15 juni. De handreiking die ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC, NIP, Verenso, V&VN en ZorgthuisNl ontwikkelden, helpt verpleeghuizen bij het organiseren van maatwerk voor verpleeghuislocaties. Versoepeling van het bezoekverbod verloopt in fases, zodat goed gecontroleerd kan worden wat de effecten zijn. Het blijft belangrijk de kans op besmetting en verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden.

Samen verantwoordelijk

Verpleeghuisorganisaties kunnen met behulp van de handreiking bepalen hoe zij gefaseerd en verantwoord meer bezoek mogelijk maken in verpleeghuizen. Dit gebeurt in samenspraak met de cliëntenraad, de ondernemingsraad, de verpleegkundig advies raad (VAR/PAR) en de specialisten ouderengeneeskunde. Ook voor het maken van afspraken over een wandeling of het mee naar huis nemen van bewoners worden per fase afspraken gemaakt conform de richtlijn in de handreiking.

Maatwerk voor bezoek

Maatwerk in het organiseren van bezoek is nodig omdat elke verpleeghuislocatie anders is. Bij de ene locatie kan uitbreiding sneller dan op de andere plek omdat de doelgroep en omstandigheden anders zijn. Voorwaarde is in elk geval dat er geen coronabesmetting heerst. Bewoners van verpleeghuizen zijn kwetsbaar en besmetting met het virus kan grote gevolgen hebben. Bij het organiseren van bezoek moet een balans gevonden worden tussen het beperken van het risico op besmetting voor een hele locatie en het mogelijk maken van bezoek voor bewoners en naasten.

Nienke Nieuwenhuizen: toon leiderschap

“Juist nu is het belangrijk om als specialist ouderengeneeskunde leiderschap te tonen”, reageert Nienke Nieuwenhuizen op het besluit van de minister om de handreiking van de sector te volgen. “Pak de ruimte die de handreiking biedt. Het moeten adviseren om de verpleeghuizen te sluiten voor bezoek, was een enorm dilemma. Nu de persoonlijke beschermingsmiddelen op orde zijn, is het belangrijk om te laten zien dat we als specialisten ouderengeneeskunde gericht zijn op het verhogen van de kwaliteit van leven en tegelijkertijd professioneel reageren op een uitbraak."

Meer informatie: Nanda Hauet

Naar nieuwsoverzicht