21 april 2020

Nu vijf erkende instituten voor opleiding specialisme ouderengeneeskunde

De Universiteiten in Groningen en Maastricht zijn nu officieel erkend om de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te starten per 1 september 2020. Daarmee zijn er vijf erkende opleidingsinstituten voor opleiding specialisme ouderengeneeskunde.

Belangrijk is dat er voldoende specialisten ouderengeneeskunde worden opgeleid om de groeiende groep kwetsbare ouderen en complexe patiënten in Nederland de medische zorg te kunnen geven die zij nodig hebben. De andere opleidingsinstituten voor het specialisme ouderengeneeskunde zijn Amsterdam, Nijmegen en Leiden. Met de start van de opleiding in Groningen en Maastricht is er nu een betere spreiding van de opleiding over het land.

Raymond van de Walle, voorzitter van SOON, (Samenwerkende Opleidingen tot specialist Ouderengeneeskunde Nederland): "Door de dubbele vergrijzing en de toename van steeds meer consulten buiten het verpleeghuis blijft de vraag naar specialisten ouderengeneeskunde toenemen. Het is fantastisch dat de opleiding nu op vijf locaties kan worden aangeboden. Complimenten aan de teams van beide instituten die zich hebben ingezet om dit te realiseren."

Kwetsbare ouderen

De vraag naar specialisten ouderengeneeskunde neemt toe doordat het aantal ouderen in onze samenleving groeit. De kwetsbare ouderen hebben complexe zorgvragen, nu en in de toekomst. In deze tijd waarin we te maken hebben met COVID-19 is deze behoefte zichtbaarder dan ooit. De specialist ouderengeneeskunde behandelt en is dé medisch expert voor deze patiënten en hun families. Zowel in het verpleeghuis, als in de eerste lijn in samenwerking met de huisarts.

Groeiend aantal specialisten

De afgelopen jaren hebben wij een groei gezien in het aantal aios ouderengeneeskunde. Doordat het nu mogelijk is om de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde ook in Groningen en Maastricht te volgen, hopen we dat dit aantal blijft stijgen. Van de Walle: "de groeiende vraag en landelijke spreiding van instituten bieden aan nog meer basisartsen de kans om te solliciteren in hun regio. Het is nu de tijd om voor dit vak te kiezen en te solliciteren!"

Samenwerking

SOON werkt nu samen met GERION (Amsterdam UMC+, locatie VUmc), Opleiding Ouderengeneeskunde Groningen (UMCG), Ouderengeneeskunde Maastricht (Maastricht University), SOOL (LUMC), en VOSON (Radboudmc). Bij alle vijf de opleidingsinstituten start de eerstvolgende opleiding in september 2020. De sollicitatieperiode hiervoor is al gestart en solliciteren kan nog tot en met 30 april 2020. SOON kijkt uit naar een fijne samenwerking met alle vijf de opleidingsinstituten.

Naar nieuwsoverzicht