Publicatie diverse kwaliteitsproducten met bijdrage van Verenso

29 april 2025

In de afgelopen periode zijn een aantal kwaliteitsproducten gepubliceerd waar namens Verenso een specialist ouderengeneeskunde een bijdrage aan heeft geleverd als klankbordgroeplid of meelezend expert. Verenso dankt deze specialisten ouderengeneeskunde voor hun inzet!

  • Eind 2024 is de Ergotherapierichtlijn Hersenletsel gepubliceerd. Deze richtlijn is een herziening en uitbreiding van de Ergotherapierichtlijn CVA (2013). De Ergotherapierichtlijn Hersenletsel is ontwikkeld door Ergotherapie Nederland in samenwerking met verschillende partijen. Specialist ouderengeneeskunde Manju-Sharma Virk heeft namens Verenso geparticipeerd in de klankbordgroep. In deze richtlijn wordt de volgende definitie van hersenletsel gehanteerd: zowel traumatisch hersenletsel (THL) als niet-traumatisch hersenletsel (CVA/TIA). Onder THL valt in deze richtlijn ook licht traumatisch hersenletsel (LTH). De richtlijn is primair bedoeld voor ergotherapeuten. Daarnaast is de richtlijn mogelijk ook relevant voor andere zorgprofessionals betrokken in de zorg voor personen met hersenletsel.

  • De zorgmodule Preventie Voetulcera is voortgekomen uit de ‘Zorgmodule Preventie Diabetische Voetulcera’ (NVvP, 2019) die grondig is herzien vanwege de publicatie ‘Verduidelijking van het standpunt van de zorg voor mensen met diabetes’ van het Zorginstituut in juni 2022. Specialist ouderengeneeskunde Martin van Leen heeft namens Verenso deelgenomen als meelezend expert. De Zorgmodule biedt een helder kader voor het leveren van hoogwaardige preventieve voetzorg bij patiënten met een verhoogd risico op voetulcera door chronische aandoeningen of als gevolg van medische behandeling. Daarnaast benadrukt de Zorgmodule het belang van samenwerking tussen zorgprofessionals om uniforme en kwalitatieve zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

  • Er is tevens een nieuwe leidraad beschikbaar voor het starten of verbeteren van een Geriatrische Trauma Unit (GTU). De leidraad is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). Specialist ouderengeneeskunde Leonoor van Dam van Isselt heeft namens Verenso geparticipeerd in de klankbordgroep. De leidraad geeft aanbevelingen per zorgfase, van de opvang op de spoedeisende hulp tot het ontslag van de patiënt. Er worden op twee niveaus aanbevelingen gegeven: voor basiszorg (minimale vereisten) en voor het optimaliseren van een GTU. De leidraad helpt bij het opzetten van een nieuwe GTU of het verbeteren van een bestaande GTU.

    Verenso was vertegenwoordigd in de klankbordgroep en is daarom niet verzocht om de richtlijn te autoriseren. De leidraad is bestemd voor alle (para)medische disciplines in de tweede lijn die betrokken zijn bij de zorg voor oudere patiënten (70+) met een heupfractuur in het ziekenhuis (waaronder specialisten ouderengeneeskunde). Daarom heeft Verenso op eigen initiatief een verklaring van geen bezwaar voor deze leidraad afgegeven. Dat betekent dat Verenso achter de inhoud van de leidraad staat, maar dat het niet geïmplementeerd wordt c.q. opgenomen wordt in de richtlijnendatabase.

Deze producten zijn niet opgenomen in de richtlijnendatabase van Verenso, omdat enkel geautoriseerde kwaliteitsproducten hierin worden opgenomen. Verenso stelt de voorwaarde van deelname aan een werkgroep om deel te kunnen nemen aan de autorisatiefase.

Meer informatie: Wendy Hommes-Poucki