4 juni 2024

RAILZ-teamleden stellen zich voor - Tom Zwaan

RAILZ-teamleden stellen zich voor - Tom Zwaan

In het meerjarige RAILZ-programma bundelen Verenso en NVAVG de krachten. Over een periode van vier jaar wordt er samengewerkt aan de ontwikkeling van monodisciplinaire richtlijnen en handreikingen voor artsen in de langdurige zorg.

Wil jij weten wie er aan deze richtlijnen en handreikingen werken? Tom Zwaan is het eerste teamlid die zich aan je voorstelt. Benieuwd naar andere leden van het RAILZ-team? Zij stellen zich in de loop van dit jaar aan je voor.

Drie vragen aan Tom Zwaan

Sinds oktober 2023 is Tom Zwaan één van de beleidsadviseurs voor het programma Richtlijnen voor Artsen In de Langdurige Zorg (RAILZ). In dit programma werken de NVAVG en Verenso samen aan monodisciplinaire richtlijnen voor artsen VG en specialisten ouderengeneeskunde. Tom is als junior beleidsadviseur werkzaam bij Verenso en is op dit moment bezig met het ontwikkelen van een nieuwe handreiking over Antimicrobial Stewardship voor specialisten ouderengeneeskunde.

Wat is het meest verrassende dat je hebt ontdekt in je werk als beleidsadviseur?
Dat het maken van een richtlijn niet in een dag is gedaan. Ik heb bij mijn opleiding de nodige theorie gehad over het ontwikkelproces van een richtlijn en daarom ben ik blij dat ik een baan heb gevonden die bij mij past. Waar ik echter al snel tegenaan liep is de tijd die het kost om een richtlijn te ontwikkelen. Waar ik normaal gesproken houdt van hard werken en snel resultaten boeken, weet ik nu dat richtlijnontwikkeling iets meer tijd vergt. Maar meer tijd nemen levert uiteindelijk wel een richtlijn van de beste kwaliteit op voor de specialist ouderengeneeskunde. Ik weet nu dat net als Rome een richtlijn ook niet in één dag is gemaakt.

Als je één ding zou kunnen veranderen in de ouderenzorg, wat zou dat dan zijn?
Ik denk dat het belangrijk is om zoveel mogelijk de cliënt erbij te betrekken. In ons geval is dat zoveel mogelijk inventariseren bij de ouderen wat voor hen goede zorg is. Ouderen verdienen de beste persoonlijke zorg in de laatste fase van hun leven.

Wat is jouw favoriete manier om te ontspannen na een drukke dag op kantoor?
Lekker sporten en even alles eruit gooien van de drukke dag. Dan kom ik pas echt tot rust.

 

Naar nieuwsoverzicht