25 januari 2024

SRI-richtlijn MRSA gepubliceerd

De richtlijn beschrijft de infectiepreventiemaatregelen ter voorkoming van transmissie van MRSA binnen de medisch-specialistische zorg, de langdurige zorg en de publieke gezondheidszorg.

De richtlijn betreft de herziening van de WIP-richtlijnen ‘meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) ziekenhuizen’, ‘MRSA, thuiszorg’, ‘MRSA verpleeghuizen’, MRSA verzorgingshuizen’ en ‘MRSA revalidatiecentra’. Deze richtlijnen zijn samengevoegd tot één overkoepelende richtlijn infectiepreventie MRSA die voor de verschillende zorgdomeinen toepasbaar is. De aanbevelingen zijn generiek opgesteld en gelden voor de genoemde zorgdomeinen. Indien noodzakelijk zijn er per zorgdomein specifieke en/of afwijkende aanbevelingen geformuleerd. Met het uitbrengen van deze richtlijn komen bovengenoemde richtlijnen te vervallen.

De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met een vertegenwoordiger van de NVAVG (arts VG Gerjanne Vlasveld) die heeft afgestemd met specialist ouderengeneeskunde Jan Vissers namens Verenso om zo vanuit beide partijen input te krijgen voor de langdurige zorg. Dank voor jullie inzet! Andere betrokken verenigingen waren de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), Nederlandse Vereniging van Internist-Infectiologen (NIV/NVII), Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).

De richtlijn gaat in op maatregelen om verspreiding van MRSA te voorkomen. De richtlijn is bedoeld voor professionals betrokken bij het opstellen van infectiepreventiebeleid in zorginstellingen en de wijkverpleging.

Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg (SKILZ) gaat de komende tijd een traject starten om na te gaan of er voor de langdurige zorg meer uitwerking nodig is voor de richtlijn MRSA.

Je kunt de SRI-richtlijn Infectiepreventie meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA vinden op www.sri-richtlijnen.nl/mrsa). 

Naar nieuwsoverzicht