18 januari 2022

Start project: Samen werken aan betere infectiepreventie in verpleeghuiszorg

Start project: Samen werken aan betere infectiepreventie in verpleeghuiszorg

De coronapandemie heeft het belang en de urgentie van hygiënisch werken en het voorkomen van infecties in de ouderenzorg benadrukt. Maar hoe pak je dat op een duurzame manier aan, ook in deze uitdagende tijden? Verenso, ActiZ, V&VN, Waardigheid en trots op locatie en het ministerie van VWS slaan de handen ineen om de ouderenzorg te ondersteunen: Samen werken aan infectiepreventie.

Het elke dag goed uitvoeren van de richtlijnen over hygiëne en infectiepreventie is essentieel. Hoe zorg je ervoor dat hygiëne en het voorkomen en onder controle houden van infecties structureel onderdeel wordt van het dagelijks werk en er balans is tussen infectiepreventie en kwaliteit van leven? Bij zorgprofessionals, maar ook bij collega’s in andere disciplines, bijvoorbeeld de schoonmaakmedewerkers. Zodat zij elkaar scherp houden op infectiepreventie, ook als corona geen crisis meer veroorzaakt. Hier kunnen professionals in verpleeghuizen nu samen mee aan de slag en ondersteuning bij krijgen

Wat houdt de ondersteuning in?

Je krijgt de mogelijkheid om laagdrempelige, kortdurende ondersteuning op maat te krijgen. Dat houdt in dat een coach je organisatie begeleidt op basis van de vraag van jouw organisatie en samenwerkt met alle betrokkenen bij infectiepreventie in de organisatie. Waarbij goed wordt gekeken naar wat de organisatie al aan kennis en kunde in huis heeft. Vanuit deze basis werk je met elkaar aan het verbeteren van infectiepreventie binnen jullie locatie. Hierbij staan gedragsverandering en samenwerking centraal.

Jouw organisatie kan daarnaast gebruik maken van kennis, tools en goede voorbeelden. Je krijgt toegang tot actuele informatie, kennis, e-learnings, publicaties, video’s en ervaringen opgedaan in soortgelijke ondersteuningstrajecten, zoals ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’.

Ondersteuning op maat

De werkwijze is laagdrempelig en afgestemd op de behoefte van jouw organisatie, dus maatwerk. Je krijgt bovendien handvatten om het daarna zelf verder op te pakken.

Wat zijn de stappen?
  1. Kennismakingsgesprek: een eerste verkenning en bepalen of de ondersteuning passend is bij jouw organisatie.
  2. Werksessie: een deskundige coach begeleidt een werksessie met verschillende betrokkenen van jouw organisatie op het gebied van infectiepreventie. Na de eerste sessie weet je waar je als organisatie staat en waaraan je wilt werken.
  3. Actieplan: dit maak je eventueel samen met de coach. Samen met de betrokkenen ga je aan de slag met ontwikkelpunten. Waar nodig ontvang je hulp of ondersteuning van een expert verbonden aan het project.
  4. Werksessie: samen met de coach evalueren jullie de genomen stappen en resultaten. Ook maken jullie afspraken over nieuwe vervolgstappen.
  5. Reflectiemoment: met jouw organisatie en coach blik je terug en vooruit.
Verenso

Verenso gaat binnen het project Samen werken aan infectiepreventie voor de doelgroep specialisten ouderengeneeskunde onder andere aan de slag met het ontwikkelen van een handreiking uitbraakmanagement, een e-learning, digitale bijeenkomsten om kennis uit te wisselen en een kennisspel over infectiepreventie.

Enthousiaste deelnemer pilot

ActiZ bood eerder een pilot aan haar leden aan. De lessen uit de pilot zijn meegenomen in deze ondersteuning op maat die een vervolg is hierop. Uit de pilot bleek dat je als organisatie met deelname snelle stappen kunt zetten en met plezier resultaat boekt. Deelnemers reageerden positief. Bekijk de video waarin zorgorganisatie Raffy-Leystroom vertelt over hun goede ervaringen met de werksessie.

Voor wie

Professionals die werken in verpleeghuisinstellingen: bestuurders, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden en huishoudelijke hulpen.

Geen kosten

Er is ruimte voor 50 verpleeghuislocaties om deel te nemen aan het project. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel commitment.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Heb je vragen over het aanmeldproces, tijdsbesteding, looptijd en voorwaarden? Ga dan naar onze FAQ.

Doe je mee?

Wil je je aanmelden? Of heb je na het lezen van de FAQ nog aanvullende vragen? We staan je graag te woord. Laat hier je gegevens achter.  We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. We hopen je snel te verwelkomen als deelnemer.

Banner-Infectiepreventie.jpg

 

 

  

Naar nieuwsoverzicht