26 maart 2024

Uitkomsten vragenlijst medicatietekort

Uitkomsten vragenlijst medicatietekort

De bittere pil: ook specialisten ouderengeneeskunde ervaren tekort aan medicatie!

Specialisten ouderengeneeskunde in de langdurige zorg ervaren tekort aan medicatie. Dat blijkt uit de resultaten van de vragenlijst over medicatietekort.

Onlangs is er via de nieuwsbrief een korte vragenlijst uitgezet om het tekort aan medicatie in de langdurige zorg te inventariseren. En dat medicatietekort een actueel thema is, blijkt wel uit de hoge respons op de vragenlijst met 117 reacties!

Driekwart van de respondenten worden (heel) vaak geconfronteerd met een (dreigend) leveringstekort van medicatie en bijna twee derde met een werkelijk (dreigend) medicatietekort. Vernevelaars als ipramol en salbutamol werden het vaakst genoemd als medicatie waar de tekorten te groot aan waren. Verder waren er grote tekorten aan diverse antibiotica - waaronder cotrimoxazol en augmentin - oogdruppels, slaap- en kalmeringsmiddelen, histamine-analogen en bloeddrukverlagers.

Negen op de tien respondenten lukt het om (samen met de apotheek) vervangende medicatie voor te schrijven. De samenwerking met de apotheker wordt dan ook door acht op de tien respondenten als positief ervaren.

Bij acht op de tien respondenten leidt het medicatietekort zelden of nooit tot complicaties. Bij de groep die wel complicaties ervaart worden lichamelijke complicaties, de mindere werkzaamheid van de vervangende medicatie en onrust bij de cliënten genoemd als gevolgen van het medicatietekort.

Een overzicht van alle uitkomsten van de vragenlijst over medicatietekort is hier te vinden.

 

Naar nieuwsoverzicht