Update experiment bekostiging revalidatie- en herstelzorg
29 april 2025
In 2026 start een belangrijk experiment met betrekking tot de bekostiging van revalidatie- en herstelzorg. Dit initiatief is ontstaan naar aanleiding van signalen dat de huidige bekostiging niet goed aansluit bij de zorg en behandeling in het Eerstelijnsverblijf (ELV). We geven een update naar aanleiding van het publiceren van het plan van aanpak en de beleidsregels.
Het experiment zal van toepassing zijn op eerstelijnsverblijf (ELV, met uitzondering van ELV palliatieve zorg), geriatrische revalidatiezorg (GRZ) en laagcomplexe medisch-specialistische zorg (Wijkkliniek). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en andere betrokken partijen hebben besloten dat het experiment voor ELV moet worden uitgebreid met de GRZ. Vanuit Verenso hebben wij onze zorgen hierover geuit, maar we zullen dit samen met specialisten ouderengeneeskunde nauwlettend blijven monitoren tijdens het experiment bij ongeveer 15 zorginstellingen. De bekostiging zal bestaan uit modules met een uurtarief. Hieronder vindt u de grote lijnen van het schema:
Doelstellingen van het experiment
Flexibiliteit in zorginzet: De bekostiging maakt het mogelijk om gemakkelijk op- en af te schalen in zorginzet, passend bij de zorgvraag van de patiënt.
Stimuleren van doorstroom en passende zorg: De bekostiging bevordert de doorstroom in de zorgketen en passende zorginzet, en gaat risicoselectie zoveel mogelijk tegen.
Lees het volledige plan van aanpak. Daarnaast zijn deze maand de beleidsregels voor het experiment formeel vastgesteld: Beleidsregel experiment revalidatie- en herstelzorg en de Regeling experiment revalidatie- en herstelzorg.
De komende tijd wordt gewerkt aan de vaststelling van de definitieve tarieven en zijn we in gesprek met onder meer NZa, ActiZ en verzekeraars over een mogelijk convenant om afspraken over dit experiment te borgen.