13 september 2022

Update: Integraal Zorg Akkoord (IZA) vol ambities, concrete afspraken volgen later

Verenso is de afgelopen maanden, net als andere zorgpartijen, betrokken geweest bij het tot stand komen van het Integraal Zorg Akkoord (IZA). De versie 1.0 is voorafgaand aan Prinsjesdag aan een geselecteerd aantal partijen in de zogenoemde ‘binnenring’ voorgelegd ter ondertekening. Verenso is – ondanks het belang van de specialist ouderengeneeskunde in een maatschappij met steeds meer kwetsbare ouderen -  niet gevraagd om mee te tekenen. Specialisten ouderengeneeskunde en Verenso worden wel op meerdere plekken in het IZA benoemd.

Ambities zijn nog geen harde afspraken

Zoals ook in reacties in de media terug te lezen is, zit het IZA vol met ambities om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Een groot aantal ambities in IZA herkennen we als Verenso. De ambities geven richting aan het gesprek dat we daarover  moeten voeren. Maar er zijn ook zorgen welke afspraken gemaakt kunnen worden. We hebben in een reactie aan laten weten dat het valt of staat met de uitwerking.

Regie en concrete randvoorwaarden

Twee punten die essentieel zijn en nu onvoldoende zijn vastgelegd in het IZA:

  • Het is belangrijk dat de specialist ouderengeneeskunde kan werken als regiebehandelaar voor kwetsbare patiënten met een complexe zorgvraag in de eerste lijn;
  • De randvoorwaarden voor zorgprofessionals moeten goed en geborgd zijn.

Beide punten zien we nog onvoldoende terug in het huidige Zorgakkoord. We hebben VWS aangegeven graag bij te dragen op de uitwerking van bovenstaande thema’s in concrete samenwerkingsafspraken.

Daarnaast hebben we VWS aangegeven dat in de bekostiging van de eerste lijn er meer contracteerruimte moet komen voor specialisten ouderengeneeskunde, minder regels en een hoger uurtarief. Het is onduidelijk of er meer ruimte komt om hierin te groeien vanuit de macro-financiële kaders in GZSP.

Status IZA en hoe verder?

Deze week wordt van de partijen in de ‘binnenring’ bekend of zij wel of niet zullen meetekenen. Wellicht levert dat ook nog wijzigingen op. Zodra het IZA definitief is, zullen we dit communiceren.


Meer informatie: Yvonne Lensink 

Naar nieuwsoverzicht