6 februari 2024

Veldakkoord Wzd levert verlichting administratieve lasten op

Ondertekening-Wzd.png
V.l.n.r. Nanda Hauet, directeur Verenso en Andrea Reidsma, voorzitter SPOT 

Afgelopen vrijdag 2 februari tekende minister Helder VWS samen met Verenso en een groot aantal veldpartijen de ‘Bestuurlijke afspraken uitvoering Wzd’ op het ministerie in Den Haag.

De afgelopen twee jaar heeft Verenso zich hard gemaakt om dit bestuurlijk akkoord samen met alle betrokken partijen* tot stand te brengen, omdat dit zorgt voor een lastenverlichting voor specialisten ouderengeneeskunde en meer maatwerk mogelijk maakt tussen professionals en cliënten. Voor Verenso is daarbij een belangrijk resultaat dat het stappenplan uit de Wzd vereenvoudigd is. Zorgplannen waarin onvrijwillige zorg is opgenomen, moeten tenminste eens in de 6 maanden geëvalueerd worden, tenzij de zorgbehoefte een eerdere evaluatie nodig maakt. Dit sluit beter aan bij de in praktijk al gehanteerde werkwijze van evaluatie van zorgplannen. En voorkomt bovendien onnodige belasting voor cliënten en professionals. De bestuurlijke afspraken bevatten daarnaast diverse onderdelen over het versterken van de rechtspositie van cliënten en de rol van de cliëntvertrouwenspersoon CVP.

Ook de IGJ conformeert zich aan de bestuurlijke afspraken Wzd. Dit betekent dat, vooruitlopend op een wetswijziging van de Wzd, alle professionals en zorgaanbieders al mogen handelen conform de bestuurlijke afspraken. De IGJ heeft aangegeven te handhaven conform de nieuwe bestuurlijke afspraken. Met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dit jaar, mag daarom al gewerkt worden volgens de bestuurlijke afspraken en het daarin opgenomen vereenvoudigde stappenplan.

Het komende jaar staat een wetswijziging van de Wzd op het programma. Verenso zal zich daarbij blijven inzetten voor een verdere verbetering en vereenvoudiging van de Wzd, zodat die beter uitvoerbaar is. Verder zal een herziening van de eigen handreiking Wzd in gang worden gezet, waarin ook de bestuurlijke afspraken meegenomen worden. Ook vanuit het ministerie van VWS zal op korte termijn voorlichtingsmateriaal komen over de bestuurlijke afspraken en de belangrijkste punten daaruit. Dit voorlichtingsmateriaal zullen wij ook via de nieuwsbrief en website delen.

*Betrokken partijen zijn Verenso, NVAVG, V&VN, ActiZ, NIP, NVO, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), LOC, SPOT, Alzheimer Nederland, ZorgthuisNL, Ieder(in), KansPlus, Het LSR, BVKZ, Federatie Landbouw en Zorg (FLenZ), SoloPartners en VWS.

 

 

 

Naar nieuwsoverzicht