13 december 2022

Verzoek commentaar richtlijn Palliatieve zorg voor mensen met Dementie (IKNL)

Verenso stelt het op prijs als je de inhoud van de conceptrichtlijn Palliatieve zorg voor mensen met Dementie wilt becommentariëren. Deze richtlijn wordt op initiatief van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) herzien.

Namens Verenso is dr. Maartje Klapwijk afgevaardigd als voorzitter van de werkgroep en participeert drs.ir. Hermien Goderie-Plomp namens Verenso in de richtlijnwerkgroep.

In het najaar van 2021 is gestart met de herziening van de richtlijn Palliatieve zorg voor mensen met dementie (2010). Er is al veel informatie over dit thema beschikbaar of in ontwikkeling. Met name de herziene versie van de NVKG richtlijn Dementie (2020) levert recente informatie. Deze richtlijn is tot stand gekomen om aanbevelingen, specifiek voor de palliatieve zorgfase in kaart te brengen. De richtlijn sluit hierin aan op andere kwaliteitstandaarden. Zo wordt er in de richtlijn regelmatig gerefereerd aan de Zorgstandaard dementie (2020) en de NHG standaard dementie (2020). Aangezien in deze standaarden in verschillende mate aandacht wordt gegeven aan palliatieve zorg inclusief zorg rond het levenseinde, is deze richtlijn bedoeld als een aanvulling op de specifieke palliatieve zorg thema’s.

De richtlijn 'palliatieve zorg voor mensen met Dementie’ geeft aanbevelingen over palliatieve zorg bij mensen met dementie en beoogt hiermee de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren. Op basis van de knelpunteninventarisatie onder de zorgprofessionals is door de werkgroep een keuze gemaakt voor de volgende onderwerpen: proactieve zorg, signaleren van symptomen, behandeling van symptomen, communicatie in de stervensfase en organisatie van zorg.

Leden van Verenso kunnen de conceptrichtlijn opvragen bij Wendy Hommes-Poucki via richtlijnen@verenso.nl. Naast de conceptrichtlijn wordt dan ook een commentaarformulier toegestuurd. Voor het becommentariëren van richtlijnen krijg je 2 accreditatiepunten.

Het ingevulde commentaarformulier ontvangt Verenso graag uiterlijk 22 januari retour op richtlijnen@verenso.nl.

 

Naar nieuwsoverzicht