App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Woord van het bestuur

De dag van…

 VA001-_58.jpg

 Rhona Hoven 

 

De dag van de zorg, of was het van de verpleging? De dag van de huisarts. De dag van de stagiair, de dag van de beroerte, maar ook de dag van het schaap of zelfs CAPSLOCKDAG. Het lijkt wel alsof je er pas bij hoort als je ‘een dag van …’ hebt weten te bemachtigen.

Waar blijft dan onze dag? Wordt dat dan de dag van ouderenzorg? De dag van specialist ouderengeneeskunde? Of sluiten we aan bij de nationale ouderendag (die is er ook: op de eerste vrijdag van oktober). Je zou kunnen verzanden in Calimero-gedrag, waarom heeft niemand aandacht voor ons? Of moeten we op de barricades gaan staan en eisen om een dag!

Integrale en best-passende medische zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een complexe zorgvraag, ongeacht waar wij zij verblijven. Daar staan wij als Verenso en als individuele specialist ouderengeneeskunde voor. Hokjes denken, past niet bij ons. Ik sluit liever aan bij elke dag van de week, met de ene dag wat meer accent op cure en de andere op care. De dag erop ligt de aandacht weer op overstijgende zaken, meedenken in strategie en beleid. Eigenlijk is de specialist ouderengeneeskunde ook wel een soort kameleon, die zich continu aanpast aan de context. Een kwaliteit waar we trots op moeten zijn, al is dat wellicht het gevaar dat we daarom wel niet zo opvallen.

50 jaar Verenso was aanleiding voor een feestje. Hierbij hebben we op ons jubileumcongres gekeken naar het verleden, het heden en de toekomst. De erkenning van onze minister Conny Helder dat de specialist ouderengeneeskunde een onmisbare schakel is in de langdurige zorg is een mooie start. Tot in de late uurtjes is er doorgefeest, om de volgende dag met elkaar naar de toekomst te kijken. Wat kunnen we nù doen om voorbereid te zijn op de toekomst? Het blijkt van alle tijden te zijn, dat we ons vak moeten blijven promoten. We moeten staan voor waar we in geloven. Dit kan het bureau van Verenso niet alleen. We hebben elkaar hier hard bij nodig!

Heb jij al met je vakgroep gesproken over hoe jullie de handelingsperspectieven vanuit de notitie ‘Specialist ouderengeneeskunde 2030’ kunnen inzetten? Zijn jullie in de regio met elkaar in gesprek?

Er zijn ook nog voldoende vacatures om binnen Verenso om mee te bouwen aan de toekomst. Dus geef je op! Zit er geen vacature naar je gading bij? Wil je wel je kennis en energie inzetten maar weet je niet hoe? Bel of mail ons, of kom naar het digitiale koffiemoment met voorzitter Jacqueline de Groot. De wijze van aanmelden en data vind je op de Verenso website.

 
Hartelijke groet,

Ook namens Jacqueline en Mathieu
Rhona Hoven

PDF
Genereer PDF document