2 november 2021

Boostervaccin en extra maatregelen

De Gezondheidsraad (GR) heeft vanmiddag het boostervaccin geadviseerd voor alle inwoners van de zorginstellingen boven de 18 jaar en alle mensen boven de 60 jaar. De minister heeft dit advies overgenomen en alle zorgmedewerkers met direct cliëntcontact toegevoegd aan de te vaccineren groep. Verenso is hier blij mee. Het is fijn dat er nu duidelijkheid is over het boostervaccin voor onze kwetsbare bewoners. In de instellingen neemt het aantal infecties toe; er wonen overwegend kwetsbare ouderen met een hogere kans om ernstig ziek te worden. Ook is het fijn dat we in de huizen tegelijkertijd alle cliënten mogen vaccineren in plaats van per leeftijdscohort. Pfizer of Moderna worden geadviseerd als boostervaccin te gebruiken. De interval na de laatste dosis moet minimaal 6  maanden bedragen. Meer praktische informatie over het bestellen, startdatum, etc. volgt zo snel als mogelijk. Blijf de nieuwsbrieven van Verenso in de gaten houden.

Extra maatregelen zijn nodig

Overigens zijn we er dan nog niet. Er is meer nodig dan alleen een boostervaccin. Verpleeghuizen maken onderdeel uit van de samenleving. Als de besmettingen toenemen in de samenleving, dan zullen ze dat ook doen in het verpleeghuis. Aandacht is meer dan nodig voor de algemene maatregelen als handenwassen, bij klachten thuisblijven en testen. Het is van belang dat kwaliteit van leven en infectiepreventie hand in hand kunnen blijven gaan, ook in de verpleeghuizen.

Kabinet kondigt maatregelen aan

Vanavond heeft het kabinet extra maatregelen aangekondigd. Er was aandacht van het kabinet voor de basismaatregelen. Naast de basismaatregelen heeft de minister een mondmaskerplicht afgekondigd voor de publiektoegankelijke ruimte, waaronder ook het verpleeghuis en ziekenhuis. Het behandeladvies adviseert bij het huidige risiconiveau als zorgprofessional en bezoeker al een mondmasker te gebruiken. Dat wordt nu een plicht.

Vooruitblik kabinet

Het kabinet zal 12 november kijken hoe ver het op dat moment staat met de besmettingen. Ze bereidt ook andere maatregelen voor die wellicht nodig zijn in de nabije toekomst als de trend niet gekeerd kan worden, aldus het kabinet. Zo kijkt het kabinet naar een wetswijziging om het voor werkgevers in diverse sectoren mogelijk te maken te kiezen voor coronatoegangsbewijzen. Ook voor de zorg, zowel voor werknemers als bezoekers. Verenso zal deze ontwikkelingen nauwgezet volgen. Als Verenso vinden we het cruciaal dat kwaliteit van leven en veiligheid hand in hand blijven gaan en maatregelen proportioneel zijn en blijven.

 

Naar nieuwsoverzicht