App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Van de redactie

IJansen.jpg     AWandel.jpg

   Ingeborg Jansen                                Anita Wandel

 
Redactie

 
Ook in COVID-19-tijden is er iets wat ongewijzigd doorgaat, en dat is acute zorg. Deze thema-uitgave focust zich dan ook op Acute ouderenzorg. In deze editie vertellen STAR(t)class-docenten hoe aios ouderengeneeskunde en ook specialisten ouderengeneeskunde goed voorbereid kunnen worden op acute situaties. Specialist ouderengeneeskunde Nancy Lenaerts neemt ons mee in de huidige organisatie van de 24-uurs medische spoedzorg in de verpleeghuissector.
 
Daarnaast hebben we bijdragen over diagnostische testen in het verpleeghuis waarbij vragen worden onderzocht als: levert POCT-CRP testing bij een verdenking op een lage luchtweginfectie meer gerechtvaardigd antibioticagebruik op? En kun je met een simpele bedside test zoals de patellar pubic percussion test (PPPT) heupfracturen diagnosticeren?

Ook hebben we bijdragen over besluitvormingsprocessen in acute situaties. Zo worden handvatten geboden voor het beslissen over doorbehandelen na een ernstige beroerte, en worden we meegenomen in het concept van veerkracht wat kan helpen het herstelvermogen van ouderen te voorspellen na een (acuut) event.

Vanuit het verpleeghuis gaan we naar de spoedeisende hulp (SEH). Wat gebeurt er met onze ouderen op een SEH? Hoe is het eigenlijk gesteld met de kennis over ouderenzorg op de SEH? En hoe draagt het APOP-screeningsprogramma op de SEH bij aan het herkennen van - en acteren op  -kwetsbaarheid bij ouderen die daar gezien worden? Ook krijgen we een (wetenschappelijk) kijkje achter de schermen bij De WijkKliniek, waar ziekenhuisbehandeling voor oudere patiënten wordt gegeven in een VVT-instelling.

Zoals altijd hebben we ook in een themanummer ruimte voor enkele niet-themagerelateerde bijdragen zoals een Hora-est waarin het proefschrift 'Nothing is wrong with me' van specialist ouderengeneeskunde Ineke Gerridzen wordt besproken.
 
En last but not least, toch een COVID-19-artikel: de eerste bevindingen betreffende COVID-19 onder verpleeghuismedewerkers met verkoudheidsklachten, maar zonder koorts.

Blijf gezond en wij wensen u veel leesplezier! 

Uw redactioneel hier? Dat kan!

Wij zijn op zoek naar een hoofdredacteur en redactieleden.
Meer informatie: redactie@verenso.nl

PDF
Genereer PDF document