App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Woord van het bestuur 

Lente

 VA001-_58.jpg

Rhona Hoven

 

Na een druilerige en donkere winter begint de lente vormen aan te nemen. Bomen lopen weer uit, ontluikende bloemen, pasgeboren lammeren, koeien weer in de wei! Ik houd ervan! De lente is de tijd dat ik met frisse tegenzin aan de voorjaarsschoonmaak begin; opruimen geeft ruimte zowel in je huis als in je hoofd. En deze leegte geeft weer ruimte voor nieuwe ideeën of je kunt nieuw leven geven aan oude producten en ideeën. Maar ook, zoals de lente betaamt, kun je een tegenvallende plensbui niet voorkomen.

De lente mocht ik inluiden bij jonge aiossen in Nijmegen, als bestuur proberen we vroeg in de opleiding al kennis te maken en te vertellen over Verenso. Samen zijn wij Verenso, waarbij frisse ideeën van harte welkom zijn! Zoek elkaar ook op in de regio, de kracht van samen kun je niet overschatten. In een land waar duizend bloemen mogen bloeien, is het belangrijk dat we leren van elkaars successen en briljante mislukkingen.

Als in een hogedrukpan, moest er met stoom en kokend water een nieuw kwaliteitskader verpleeghuiszorg geschreven worden. Een mooi streven om ook buiten de muren van het verpleeghuis te kijken en om te beschrijven wat we verstaan onder kwaliteit van zorg voor onze patiënten ongeacht waar zij verblijven. Als specialisten ouderengeneeskunde blijven we ons inzetten voor de meest kwetsbare ouderen, die helaas toch telkens weer in vergetelheid raken. Ook in dit mooie nieuwe kompas is onze doelgroep onvoldoende beschreven. Die kwetsbaarheid en afhankelijkheid is niet altijd mooi of fijn, maar wel de realiteit die wij dagelijks tegenkomen. Voor wie wij, als specialisten ouderengeneeskunde, de kwaliteit van leven proberen te vergroten of te behouden. Wij hebben besloten om samen met V&VN, Patiëntenfederatie Nederland en ZN, dit nieuwe kompas niet mee in te dienen. In de doorontwikkeling van dit kwaliteitskompas streven we ernaar dat de meest kwetsbaren wel weten waar ze op kunnen rekenen. Om zo te staan voor de best-passende medische zorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een complexe zorgvraag, ongeacht waar zij verblijven.

Waar aan de ene kant een lentestorm raast, schijnt aan de andere kant de zon. Afgelopen jaren hebben we al regelmatig intensief samengewerkt met onze collega´s artsen VG, denk aan COVID-19 maar ook aan de Wzd. Hierin hebben we gemerkt dat, ondanks de verschillen in doelgroep, we veel met elkaar gemeen hebben. Daarom slaan we de handen ineen om samen richtlijnen en handreikingen te ontwikkelen: RAILZ! (Richtlijnen Artsen In de Langdurige Zorg) gaat van start! In onze dagelijkse praktijk ondersteunen handreikingen en richtlijnen ons werk. We dragen ze mee in onze rugzak van kennis, kunde en ervaring om vanuit evidence based practice de best passende behandeling te bieden. Fijn om dan nu een impuls te kunnen geven aan nieuwe en vernieuwde richtlijnen en handreikingen!

De lente: een seizoen van wisselvalligheid maar met de belofte van inspiratie en nieuwe energie!

Hartelijke groeten,


Ook namens Jan en Jacqueline
Rhona

 

PDF
Genereer PDF document