App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Van de redactie

Moment van bezinning

Eefje Sizoo

ESizoo_2017.jpg

Het einde van 2017 is in zicht. Een bewogen jaar in de ouderengeneeskunde; ons werkveld verandert voortdurend. Wij als redactie van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde veranderen graag mee. In deze eindejaarseditie experimenteren we voor het eerst met vlogs. Dit idee ontstond omdat we meer gebruik wilden maken van de mogelijkheden die een digitaal tijdschrift biedt. En we zochten naar een leuke persoonlijke manier om startend ouderengeneeskundig onderzoek onder de aandacht te brengen. We horen graag wat u ervan vindt.

De eerste vlog gaat over het onderzoek van aioto Paulien van Dam, de belofte van de toekomst! Zij won de Jan Stoop Prijs 2017 met haar artikel in de JAMDA naar de kwaliteit van leven van mantelzorgers van geriatrisch revalidanten na ontslag van de revalidatieafdeling. Zij vertelt in haar vlog over het onderzoek dat zij tijdens haar aioto-traject gaat uitvoeren naar het verbeteren van kwaliteit van leven van mensen met dementie, middels paracetamol. In de tweede vlog ziet u Yvonne Martens. Zij vertelt over het werken in de eerste lijn, vanuit haar instelling. Zij noemt dit haar droombaan. Misschien ook een droombaan voor u?

Lauke Bisschops en collega’s geven in deze editie inzicht in de karaktereigenschappen van de specialist ouderengeneeskunde van nu en vergelijken deze met die van de spoedeisende hulparts. Wij als specialisten ouderengeneeskunde scoren hoog op altruïsme. Een mooie eigenschap die goed van pas komt in de kracht van ons vak: aandacht voor de gehele oudere mens en samen met deze oudere komen tot passende zorg en behandeling. Michelle Kromhout laat in haar artikel over werkdruk bij eerstejaars aios zien wat de valkuil kan zijn van deze eigenschap. Wellicht inspiratie voor opleiders en docenten?

Dit jaar vroegen wij u in een enquête om uw mening over het tijdschrift. Over de inhoud was u overwegend positief. Een mooi compliment aan onze auteurs, redacteuren en referenten. Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid valt er wat te winnen. Daar werken wij aan. Daarom passen we vanaf editie 1-2018 het digitale tijdschrift zo aan, dat lezers die graag van papier lezen, alle artikelen achter elkaar kunnen printen.

Wij nodigen u van harte uit om uw (onderzoeks)resultaten, (praktijk)ervaringen en visie op het vak ook in 2018 te (blijven) delen, zodat we een inspirerend tijdschrift voor de lezers kunnen maken. Nog niet eerder als eerste auteur gepubliceerd? Schroom niet en debuteer in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde. Dan maakt u bovendien kans op de TvO-pen, de prijs voor de beste debuterend auteur. In de eerste editie van 2018 maken we de winnaar van de TvO-pen 2017 bekend. Rest ons u fijne feestdagen en een inspirerend 2018 toe te wensen!

Auteur(s)

  • Dr. Eefje M. Sizoo, hoofdredacteur
Reacties
PDF
Genereer PDF document