App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

Kennistoets

Richtlijn oncologische revalidatie

Dr. Susanne de Kort

Boek-met-appel.jpg

In dit themanummer 'Revalidatie van chronische aandoeningen’ maken we in deze kennistoets een uitstapje naar de landelijke richtlijn oncologische revalidatie (versie 1.0, 2011).

Bij het maken van deze toets bekroop mij de vraag wat kennis eigenlijk is in ons richtlijnentijdperk? We hoeven immers alleen nog maar toegang te hebben en kunnen dan aan het zoeken slaan. Ik kwam op drie overwegingen:

  1. Kennis is weten dat een richtlijn oncologische revalidatie überhaupt bestaat.
  2. Weten wat deze richtlijn voor oncologische patiënten globaal te bieden heeft.
  3. Deze kennis = macht breder benutten zodat ook andere patiëntencategorieën er hun voordeel  mee kunnen doen. Misschien dus ook wel onze populatie.

Ik hoop dan ook dat onderstaande vragen bijdragen aan de verschillende aspecten van kennis over deze richtlijn. Maar misschien weet u alles al....


  1. Welke klachten komen het meeste voor bij patiënten in de actieve behandelfase, in de palliatieve fase en als survivor?

  2. Welk instrument wordt aangeraden voor oncologische patiënten bij screening/intake? En wat brengt dit instrument in kaart?

  3. Wat is het hoogste niveau van evidentie waarop deze richtlijn is gestoeld?

  4. Met wat voor soort doelstellingen kunnen de verschillende revalidatieprogramma’s worden ingezet? En, hoe verschillen de doelstellingen voor survivors van die van patiënten in de palliatieve fase?

  5. Zijn er in de richtlijn speciale op ouderen >65 gerichte aanbevelingen vastgelegd?

 Klik hier voor de antwoorden.

Auteur(s)

  • Dr. Susanne de Kort, specialist ouderengeneeskunde
Reacties
PDF
Genereer PDF document