App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

SOON ABCDE-kennistoets

Is uw kennisniveau met betrekking tot de acute ouderengeneeskunde up to date?

 Eveline Muller, Marjolein Vegers
soon.png

Hoe staat het met uw kennis op het gebied van acute ouderengeneeskunde? Bent u voldoende op de hoogte? Om uw kennis te toetsen starten wij met ingang van dit nummer, samen met SOON (Samenwerkende Opleidingen tot specialist Ouderengeneeskunde Nederland), de rubriek ‘SOON ABCDE-kennistoets’.

Weet u alle antwoorden op de onderstaande vragen? Nee? Dan bent u wellicht toe aan het volgen van de SOON-STARclass.

Vraag 1

De ABCDE-benadering is de hoeksteen van de opvang van ernstig zieke patiënten. Het doel van deze systematiek is om met een minimum aan tijdsverlies de gezondheidstoestand van een patiënt snel en accuraat in te schatten en te behandelen in volgorde van prioriteit. Waar staan de letters ABCDE voor?

Vraag 2

De specialist ouderengeneeskunde wordt bij een 81-jarige man geroepen vanwege acute benauwdheid. De patiënt revalideert na een totale heupprothese en is bekend met de ziekte van Parkinson en hypertensie. De laatst gemeten bloeddruk was zonder klachten 190/100 mm Hg. De laatste twee uur is hij benauwd in rust. De controles zijn: pols 98/min., irregulair, bloeddruk 115/80 mm Hg en temperatuur 36,9°C. De specialist ouderengeneeskunde beoordeelt de patiënt volgens de ABCDE-systematiek en constateert dat de ademweg vrij is. Er moet nu een aantal vervolgonderzoeken verricht worden bij deze patiënt, waaronder:

  • beoordeling circulatie
  • bewustzijn
  • beoordelen aanwezigheid cyanose
  • zuurstofsaturatie en ademhaling
  • ECG

Welke volgorde van deze vervolgonderzoeken is, volgens de ABCDE-systematiek, de juiste?

Klik hier om naar de antwoorden te gaan.

Reacties
PDF
Genereer PDF document
PDF
Genereer PDF document