App Icoon

Klaar, naar Verenso tijdschrift

SOON ABCDE-toets

Reanimatie

 Eveline Muller, Marjolein Vegers
AED_web.jpg

Hoe staat het met uw kennis op het gebied van acute ouderengeneeskunde? Bent u voldoende op de hoogte? Om uw kennis te toetsen verzorgt SOON (Samenwerkende Opleidingen tot specialist Ouderengeneeskunde Nederland) de rubriek ‘SOON ABCDE-kennistoets’.

Weet u alle antwoorden op de onderstaande vragen? Nee? Dan bent u wellicht toe aan het volgen van de SOON-STARclass.

Vraag 1

Stel, u wordt bij een man geroepen die plotseling buiten bewustzijn is geraakt. De omgeving vermoedt een hartstilstand. De man reageert niet op uw aanspreken. Welke vier handelingen moeten nu als eerste verricht worden, voordat u start met reanimeren?

Vraag 2

U beslist vervolgens om te starten met de basale reanimatie van borstcompressies en beademen. In welke frequentie moeten deze borstcompressies en beademing gegeven worden?

Vraag 3

Eén van de omstanders heeft een AED opgehaald en samen met deze omstander bevestigt u de elektroden van de AED op de borstkas. Mag er gestopt worden met de reanimatie zodra de AED is gearriveerd?

Vraag 4

Als de man weer normaal ademt besluit u om hem in stabiele zijligging te leggen. Waar moet u op letten terwijl u deze man in stabiele zijligging legt en welke controle moet in ieder geval erna gebeuren?

klik hier om naar de antwoorden te gaan.

Note: rechtenvrij afbeelding, bron: https://pixabay.com/nl/aed-reanimatie-hartstilstand-720641/

PDF
Genereer PDF document