23 augustus 2022

Update najaarscampagne COVID-19-vaccinatie

Eerder berichtten we jullie over de najaarscampagne COVID-19-vaccinatie en gaven we aanvullende informatie over het geven van toestemming.  

Zoals uit de media blijkt, zou de najaarscampagne halverwege september kunnen starten. Het OMT-V adviseerde eerder om bij voorkeur de bivalente vaccins van Pfizer en Moderna te gebruiken in de najaarscampagne. De bivalente vaccins zijn zowel werkzaam tegen de omikron- als de ‘Wuhan’-virusvariant. De bivalente vaccins moeten echter eerst nog worden goedgekeurd door de EMA. De goedkeuring wordt begin september verwacht. Daarna is het OMT-V aan zet voor een advies aan de minister, die uiteindelijk beslist over de inzet van dit vaccin. De uiteindelijke startdatum is dus afhankelijk van de snelheid van dit proces. Wel staat vast dat bewoners van instellingen met een medische dienst als één van de eersten gevaccineerd kunnen worden, alsmede zorgprofessionals. Bewoners worden door de medische dienst gevaccineerd en zorgprofessionals door de GGD.

Op dit moment lijkt het erop dat er geen veranderingen zijn op het gebied van vaccinbeheer. Zoals eerder aangegeven blijft Ingrid Pladdet als meelezer van de richtlijn COVID-19-vaccinatie alert rondom zaken die spelen voor de langdurige ouderenzorg, bijvoorbeeld waar het de effectiviteit van de nieuwe vaccins voor ouderen betreft. In het kader van het geven van toestemming is op dit moment op dit laatste punt nog geen uitsluitsel te geven. Hiervoor is het wachten op de beoordeling door de EMA.

Vooralsnog blijft de boodschap: bereid voor wat al mogelijk is, houd rekening met een mogelijke startdatum van half september, maar ook dat deze later kan vallen. Zodra we meer weten, brengen we jullie op de hoogte. 

Naar nieuwsoverzicht