Indicatoren basisveiligheid 

 

Verenso en V&VN hebben in de afgelopen jaren indicatoren basisveiligheid ontwikkeld voor de verpleeghuiszorg. Dit gebeurde op basis van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Vanaf 1 juli 2024 is dit kader niet meer geldig. Het Generiek Kompas ‘Samenwerken aan kwaliteit van bestaan’ is nu het geldende kwaliteitskader. Waar in het kwaliteitskader uit 2017 de focus lag op transparantie, ligt in het nieuwe kwaliteitskompas de nadruk op leren en ontwikkelen in de praktijk.

Als zorgprofessionals ontwikkelen we in 2024 en 2025 de indicatoren basisveiligheid met het doel van multidisciplinair leren en ontwikkelen. Daarbij wordt niet enkel gekeken naar de intramurale verpleeghuiszorg, maar ook naar de zorg voor ouderen in de thuissituatie. Om aan te sluiten bij deze beweging die het kompas maakt zullen we, naast de partijen die al in de werkgroep aangesloten zijn, ook de Beroepsvereniging van professionals in sociaal werk (BPSW) en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) bij de verdere doorontwikkeling van de indicatoren basisveiligheid worden betrokken. Relevante thema’s bij de doorontwikkeling voor zorgprofessionals zijn daarbij mentaal welbevinden, infectiepreventie en belastbaarheid mantelzorg. Daarbij streven we ernaar dat de indicatoren zowel intramuraal als extramuraal bruikbaar zijn. Bij de ontwikkeling van de indicatoren wordt op diverse momenten een een afvaardiging van verpleegkundigen, verzorgenden, specialisten ouderengeneeskunde, psychologen en maatschappelijk werkers geraadpleegd. Ook wordt het patiëntperspectief meegenomen in de ontwikkeling van de indicatoren.

Thema’s waarop al indicatoren basisveiligheid zijn ontwikkeld: decubitus, advance care planning, medicatiefouten, gemotiveerd omgaan met vrijheidsbeperking, continentie, aandacht voor eten en drinken.

Meer informatie: Christine Dijk