Opleiding

“Als specialist ouderengeneeskunde moet je tussen de regels door kunnen luisteren”

Na het afronden van de basisopleiding Geneeskunde had René Beaumont geen idee wat hij wilde worden. Wel vond hij het interessant om met ouderen te werken en met palliatieve zorg bezig te zijn. René besloot als basisarts in het verpleeghuis aan de slag te gaan en wist gelijk dat hij de goede keuze had gemaakt. “Ik vind het bijzonder om met bewoners een band op te kunnen bouwen.”

 

 Rene-Beaumont.jpg

 “Wat ik mooi vind aan ons vak is dat we te maken hebben met bijna alle disciplines van de geneeskunst. Als specialist ouderengeneeskunde ben je generalistisch bezig, maar tegelijkertijd ben je gespecialiseerd in kwetsbaarheid en kwaliteit van leven. Al tijdens mijn opleiding was ik geïnteresseerd in palliatieve zorg. Reden is dat je voor iemand iets belangrijks kunt betekenen op het laatste stukje van zijn leven. Daarom wil ik op niet al te lange termijn graag starten met de Kaderopleiding palliatieve zorg.”

Zwijgen is goud

“Mijn ervaring is dat je als specialist ouderengeneeskunde soms ook moet kunnen zwijgen. Ik zeg wel eens: ‘je moet tussen de regels door kunnen luisteren’. Vaak levert dat wat niet gezegd wordt juist essentiële informatie op. Dat geldt overigens niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor zijn naasten. Het contact met familieleden ervaar ik overigens ook als heel waardevol. Door met hen in gesprek te gaan, snap je vaak ook beter waarom een bewoner zich op een bepaalde manier gedraagt. Je krijgt bijvoorbeeld meer inzicht in iemands verleden en in oud zeer of verdriet. De COVID-19 pandemie heeft mij trouwens extra doen realiseren hoe belangrijk familie is. Gelukkig is het verpleeghuis in Roermond, waar ik werk, redelijk de dans ontsprongen. Nu, in de derde golf, hebben wij iets meer besmettingen gehad, maar in de eerste en tweede golf waren die er nauwelijks.”

Lolletje

“In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, wordt er in het verpleeghuis best veel gelachen, zowel met patiënten als met het personeel. Er is echt wel ruimte voor een lolletje. Tegen iedereen die erover nadenkt om de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te gaan doen zou ik willen zeggen: doen! Het is een super breed vakgebied waarin je veel kunt leren. Ook weet ik uit ervaring dat er over het algemeen een goede werk-privé balans is en dat is ook niet onbelangrijk. Zo ben ik naast arts ook werkzaam als gemeenteraadslid. Een mooie combinatie!”