Opleiding

“Iedere dag is een avontuur”

Sander-Guilonard-2.jpg

Voordat Sander Guilonard aan de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde begon, had hij al jarenlange werkervaring opgedaan, onder andere in een voormalig veteranenziekenhuis in Australië. Die ervaring komt hem nu goed van pas.

“Ik heb in 2008 al de Geneeskundeopleiding afgerond waarna ik ben geëmigreerd om samen met mijn toenmalige partner in Australië te gaan wonen. Zij kwam daar vandaan, dus we moesten destijds een keuze maken. In Australië heb ik een aantal jaren in een ziekenhuis gewerkt waar ik mij vooral bezig hield met acute zorg. Omdat het om een voormalig veteranenziekenhuis ging, had ik vaak te maken met een wat oudere populatie. Zo is eigenlijk mijn interesse voor deze doelgroep ontstaan.”

Interessante verhalen

“Zes jaar geleden ben ik terugverhuisd naar Nederland waarna ik een jaar op de spoedeisende hulp heb gewerkt. Dat was ontzettend leerzaam! Toch miste ik ook iets, namelijk continuïteit en de kans krijgen om een band met mensen op te bouwen. Ik ben toen in een verpleeghuis gaan werken en besloot na drie jaar de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te gaan volgen. Het leuke aan werken met ouderen is dat er altijd onverwachte en interessante verhalen naar boven komen. Ze hebben zoveel levenservaring!”

Puzzelstukjes

“Mijn interesse gaat vooral uit naar de psychogeriatrie en dan met name probleemgedrag. Ik vind het een uitdaging om de puzzelstukjes bij elkaar te zoeken en erachter te komen waar het gedrag vandaan komt. Daarbij kijk ik naar de mens áchter het probleemgedrag en van daaruit probeer ik een verklaring te vinden. Samen met het team probeer ik dan tot een goed advies te komen. Dat vraagt om meer tijd, inzet en betrokkenheid, maar het leidt uiteindelijk wel tot positieve resultaten voor de patiënt.”

Voor ieder wat wils

“Het vak van specialist ouderengeneeskunde is heel breed, eigenlijk biedt het voor ieder wat wils. Het is ontzettend leuk om deel uit te maken van een multidisciplinair team. Ook de afwisseling en onverwachte ontwikkelingen maken het werk uitdagend. Eigenlijk is elke dag een avontuur! Ik denk dat het goed zou zijn als er tijdens de opleiding Geneeskunde meer aandacht zou worden besteed aan ons vakgebied om meer studenten enthousiast te maken. Ook alle basisartsen die misschien nog twijfelen over hun vervolgopleiding, zou ik willen aanraden om eens een dag mee te lopen met een specialist ouderengeneeskunde. Dan komen ze denk ik tot nieuwe inzichten.”