Kwaliteit

Onderzoek specialist ouderengeneeskunde Willemijn van Erp in de media

Deze week (week 44-2019) verzorgt specialist ouderengeneeskunde en onderzoeker Willemijn van Erp van afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en UKON aan het Radboudumc de rode draad in een dagelijkse uitzending van het programma Spraakmakers op Radio 1. In die uitzendingen staat de problematiek van mensen met langdurige bewustzijnsstoornissen (LBS) en hun naasten centraal. Naar aanleiding van de publicatie van Van Erp’s onderzoek in het prestigieuze Annals of Neurology,1 verschijnt op zaterdag 2 november een interview met haar in de Volkskrant.

In de serie van vijf uitzendingen, waar ook specialist ouderengeneeskunde-onderzoeker Jan Lavrijsen (Radboudumc) aan bijdroeg, komen diverse thema’s aan bod uit het onderzoek van Van Erp, zoals (mis)diagnostiek, knelpunten in gespecialiseerde revalidatie, medische beslissingen en de wijze waarop patiënten sterven. Er was speciale aandacht voor langdurige intensieve neurorevalidatie (LIN) in gespecialiseerde verpleeghuizen voor mensen met een minimale bewustzijnstoestand. Deze behandeling werd eerder dit jaar beschreven in het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde. 

De urgente behoefte aan deze gespecialiseerde revalidatie en het oplossen van het financieringsknelpunt werd vanuit naasten, hulpverleners, onderzoekers, beleidsmakers en politici belicht.  Op 1 november verschijnt haar publicatie online over haar cohortonderzoek naar mensen zonder teken van bewustzijn (niet-responsief waaksyndroom) in de periode 2012-2018. Na haar interview in de Volkskrant presenteert ze maandag 4 november met Jan Lavrijsen tijdens het Hersenletselcongres de essenties van haar onderzoek, met oplossingen voor betere diagnostiek en ketenzorg. Tijdens het Verenso-congres op 28 november verzorgt ze een plenaire lezing.

Uitzendingen Spraakmakers


Meer informatie: Jan.lavrijsen@radboudumc.nl

 

  1. Publicatie in Annals of Neurology (1 november 2019 online): The unresponsive wakefulness syndrome: outcomes from a vicious circle - Willemijn S van Erp, Jan CM Lavrijsen, Pieter E Vos, Steven Laureys, Raymond TCM Koopmans