Opleiding

“Het voelde als verliefdheid”

Eva-Smeenk.jpg

Als middelbare scholier werkte specialist ouderengeneeskunde Eva Smeenk met veel plezier in een verzorgingshuis. Maar tijdens haar studie Geneeskunde raakten de ouderen wat op de achtergrond. Totdat ze drie maanden moest wachten op het volgen van een master en besloot deze tijd te overbruggen in het verpleeghuis. “Het voelde als verliefdheid”.

“In mijn motivatiebrief voor de decentrale selectie van Geneeskunde heb ik opgeschreven dat ik geïnteresseerd was in ouderdomsziekten. Tijdens mijn studie verdween deze interesse naar de achtergrond. De focus lag echt op het ziekenhuis en daar ging ik automatisch in mee. Op een gegeven moment had ik bedacht dat ik mij wilde specialiseren in de psychiatrie. Na een lange stage in het zesde jaar van de opleiding, bleek het echter niet te zijn wat ik had gehoopt. De psychiater was gericht op het voorschrijven van medicijnen en dat sprak me niet echt aan. Omdat ik op zoek was naar een wat bredere invalshoek, besloot ik op de geriatrische afdeling van een ziekenhuis aan de slag te gaan. Daar herontdekte ik eigenlijk weer hoe leuk ik het vind om met ouderen te werken.”

Hallelujah moment

“Nadat ik een half jaar in Suriname had gewerkt op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis, zou ik in Nederland gaan starten met de master ‘Vitaliteit en veroudering’. Tot die tijd moest ik nog drie maanden overbruggen en ik besloot toen aan de slag te gaan in een verpleeghuis. Daar had ik mijn ‘hallelujah moment’. Ik werd er gewoon zo blij van! Als ik naar huis fietste had ik alweer zin om de volgende dag aan het werk te gaan. Ik leerde later dat werkplezier met name wordt bepaald door autonomie, een goede werk-privé balans, betekenisvol werk en fijne collega’s. Die factoren zijn duidelijk aanwezig in het verpleeghuis en ik begrijp nu nog beter waarom het me zo goed bevalt.”

Levenswijsheid

“Wat ik zo leuk vind aan het werken met ouderen? Ze hebben zoveel levenswijsheid opgedaan en bovendien zijn ze vaak heel open en eerlijk. Bij mensen met dementie zie je soms dat dat de rem er wat af gaat en dat ze dan van die rake opmerkingen maken. Verder vind ik oudere mensen in medisch opzicht een interessante uitdaging. Op dit moment voel ik mij het meest aangetrokken tot het werken met mensen met dementie. Ik vind het mooi om deze mensen langdurig te begeleiden en ook de familie bij te staan. En hoewel je het misschien niet zou verwachten, beleef ik met deze patiënten vaak meer leuke momenten dan verdrietige.”

Inspirerende collega’s

“Ik schaam me een beetje om het te moeten zeggen, maar ik heb nog even overwogen om toch niet in de ouderenzorg te gaan werken vanwege het ‘stoffige’ imago. Inmiddels besef ik hoezeer dit imago niet klopt. Ik ben nu omringd door ontzettend leuke en inspirerende collega’s!”