Opleiding

“Ik ben een specialist in een generalistisch vakgebied"

Vera-Wolvekamp.jpg

Nadat Vera Wolvekamp als basisarts ervaring opdeed in het verpleeghuis, viel alles op zijn plek: dit is waar haar toekomst ligt. Inmiddels zit Vera in het tweede jaar van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en is zij nog steeds ontzettend enthousiast.

“Na mijn opleiding Geneeskunde ben ik gaan werken in de psychiatrie. Eerst in de verslavingszorg en later bij de GGZ Ouderenzorg in Sittard. Hoewel ik de psychiatrie heel interessant vind, miste ik toch ook het somatische aspect. Dat deed mij besluiten om als basisarts aan de slag te gaan in het verpleeghuis. En wat vond, en vind, ik het daar geweldig! Ik vind het mooi om naar de gehele mens te kijken en een afweging te maken tussen kwantiteit en kwaliteit van leven. Daar zijn wij als specialisten oudengeneeskunde erg bedreven in. Bovendien heb je als arts in het verpleeghuis veel autonomie waardoor je zelfstandig aan de slag kunt. Wat ik mooi vind aan het specialisme ouderengeneeskunde, is dat je specialistisch kunt zijn in een generalistisch vakgebied.”


Samen lachen en huilen

“De afwisseling tussen somatiek en psychogeriatrie maakt mijn werk afwisselend, maar ik blijf nog steeds veel affiniteit houden met de psychogeriatrie. Ik vind het leuk om beschouwend bezig te zijn en de puzzelstukjes bij elkaar te zoeken. Bovendien geniet ik ervan om wat meer tijd met mensen door te kunnen brengen en patiënten beter te leren kennen. Mensen geven mij ook veel terug, we kunnen samen lachen én huilen. Juist die essentiële contacten maken ons vak zo mooi.”


Werk-privé balans

“Ik ben wat ouder dan de gemiddelde aios, dat komt omdat ik eerst Cultuurwetenschappen heb gestudeerd en dat ook heb afgemaakt. Op mijn 24e dacht ik: ik wil arts worden. En ik had het geluk dat ik gelijk werd ingeloot voor de studie Geneeskunde. Inmiddels zit ik in het tweede jaar van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Officieel ben ik langer geleden gestart, maar er kwam nog een zwangerschap tussendoor. Ik heb nu twee kinderen en ga dus met een gezin door de opleiding heen. En dat kan heel goed! Werken doe je toch, wat is mooier dan dat je dat in een opleidingsstructuur mag doen terwijl er nog iemand met je ‘meekijkt’? Omdat je in je opleiding nog volop begeleid wordt, is er ook iemand die met je meedenkt hoe je een en ander efficiënt kunt plannen en de werk-privé balans goedt houdt. Dat is een grote luxe en heel leerzaam!”

Eigen visie

“Tegen iedereen die nog twijfelt over het volgen van de opleiding zou ik willen zeggen: het is een dynamisch vak dat vol in beweging is. Er is veel ruimte om een visie te ontwikkelen op hoe jij als persoon het doktersvak invulling wilt geven en om aandachtsgebieden te creëren binnen de generalistische taken van de specialist ouderengeneeskunde. Bovendien zijn er zoveel leuke en lieve collega’s in de ouderenzorg, dat alleen al is een grote meerwaarde! Zelf vind ik het heel belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van het vak. Daarom zit ik sinds kort in het regiobestuur van Verenso voor het cluster Midden Zuid Limburg. Mijn belangrijkste doel is het samenwerken en netwerken in de regio te bevorderen. Een mooie uitdaging!”