Opleiding

Medisch leiderschap en maatschappelijke thema´s in de ouderenzorg

Sonja-Silva.jpg

Tijdens mijn opleiding tot specialist ouderengeneeskunde deed ik een keuzestage bij Verenso. Ik ben blij dat ik hiervoor gekozen heb.

Eerder volgde ik al de keuzemodule Leiderschap en organisatie; deze beleidsstage gaf een andere dimensie aan mijn persoonlijk en medisch leiderschap. En ondertussen kreeg ik een kijkje in de keuken en zag ik al het werk dat Verenso doet voor het werkveld.

In de ouderenzorg zijn er vele maatschappelijke vraagstukken. Tijdens deze stage verdiepte ik mij in de uitdagingen van de dementiezorg in de eerste lijn en de tekorten aan voldoende kwalitatief en kwantiteit personeel hiervoor. Als specialisten ouderengeneeskunde hebben we een mooi vak waarbij we meerwaarde hebben voor patiënten en mantelzorgers, maar zeker ook kunnen meedenken met en bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken en beleid.

In de dementiezorg in de eerste lijn is probleemgedrag een belangrijk onderdeel. Hierbij worden specialisten ouderengeneeskunde gezien als expert en consulent na verwijzing door een huisarts. In de praktijk blijkt echter dat het tijdig inschakelen van een specialist ouderengeneeskunde een uitdaging is. Tijdig een specialist ouderengeneeskunde betrekken heeft vele voordelen voor patiënt en mantelzorger, maar ook voor de werkdruk van de huisarts en het werkplezier van de specialist ouderengeneeskunde. Tijd nemen voor een volledige analyse is van belang om de patiënt en diens omgeving te leren kennen, alvorens niet-medicamenteuze interventies in te zetten en te evalueren met een multidisciplinair team.

Opname in het verpleeghuis voorkomen is niet altijd mogelijk als de dementie vordert en zou niet het doel moeten zijn van de behandeling. Belangrijker is het om kwaliteit van leven te behouden en in veiligheid zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. Voor het maatschappelijke vraagstuk van een tekort aan verpleeghuisplekken en voldoende personeel voor de dementiezorg van de toekomst, is meer aandacht en geld nodig voor care, naast de aandacht voor cure.

Sonja Silva