Kwaliteit

Euthanasie bij vergevorderde dementie

Op vrijdag 20 november 2020 brachten de regionale toetsingscommissies euthanasie (RTE's) het bericht naar buiten dat de regels voor euthanasie bij vergevorderde dementie worden verruimd.

Vanuit Verenso zijn we de mening toegedaan dat euthanasie bij gevorderde dementie een zeer zeldzame uitzondering is waarbij zeer ingewikkelde dilemma's spelen. De aangepaste code brengt daar geen verandering in.

“Bij ieder verzoek om euthanasie maakt de individuele arts altijd een persoonlijke afweging. Euthanasie voor mensen met gevorderde dementie komt ontzettend weinig voor en als een arts met een situatie te maken krijgt waarin dit speelt, is het een complex besluit. Want hoe objectiveer je de criteria als uitzichtloos en ondraaglijk lijden bij iemand met gevorderde dementie? Het is voor een dokter altijd een persoonlijke afweging en het mag ook nooit afgedwongen worden. Een wilsverklaring is geen vrijbrief", aldus voorzitter Jacqueline de Groot.

Zie ook onze verkenning uit 2018 en onze reactie op de tuchtzaak waarbij de arts die euthanasie verleende aan een patiënt met vergevorderde dementie, een waarschuwing kreeg.