6 september 2022

Nieuwe vaccins goedgekeurd door de EMA

Nieuwe vaccins goedgekeurd door de EMA

Het OMT-V adviseerde eerder om voor de najaarscampagne bij voorkeur bivalente vaccins te gebruiken. Afgelopen donderdag zijn de bivalente vaccins van Pfizer en Moderna goedgekeurd door de EMA. Het wachten is nu op het definitieve besluit over de najaarscampagne van minister Ernst Kuiper. 

Het OMT-V (OMT-vaccinaties) adviseerde eerder om voor de najaarscampagne bij voorkeur bivalente vaccins te gebruiken. Afgelopen donderdag 1 september zijn beiden goedgekeurd door de EMA (European Medicines Agency). Het OMT-V buigt zich over de vraag of ze dit advies overnemen en adviseren vervolgens minister Ernst Kuiper, die een definitief besluit neemt over de najaarscampagne. Dit besluit wordt eind deze week verwacht.

Beide bivalente vaccins geven een sterke afweerreactie tegen zowel de oorspronkelijke stam van het coronavirus als tegen de omikronvariant BA.1. De bijwerkingen van de aangepaste vaccins zijn vergelijkbaar met de bijwerkingen na een boosterprik met de oorspronkelijke versies van de vaccins. De bivalente vaccins mogen alleen worden gebruikt bij personen die minimaal de basisserie hebben afgerond.

Zoals eerder gemeld is men bij het RIVM druk bezig om te werken aan een update van de richtlijn COVID-19 vaccinaties, uitnodigingsbrieven en werkinstructies. Zodra deze beschikbaar zijn zullen we jullie daarover informeren. De start voor de najaarscampagne staat nog steeds gepland voor half september. Er is ons verzekerd door het RIVM dat er, zodra het besluit over de najaarscampagne is gevallen, voldoende bivalente vacccins geleverd kunnen worden door Pfizer en Moderna. Voor verdere informatie verwijzen we jullie naar eerdere berichtgevingen.

Meer informatie: Else Poot

Naar nieuwsoverzicht