21 december 2023

Samen Werken aan Infectiepreventie: De eerste stappen bij een uitbraak

Samen Werken aan Infectiepreventie: De eerste stappen bij een uitbraak

Weet jij wat je als eerste doet bij een verdenking op een uitbraak? Op 6 november 2023 heeft Verenso voor de inspiratiesessies van Vilans een workshop gegeven over Uitbraakmanagement. Samen met de deelnemers is een fictieve MRSA-uitbraak doorlopen om inzicht te krijgen in de eerste stappen die je zet bij een uitbraak. Ook benieuwd? Lees nu het volledige artikel met een overzicht van de stappen.

Handreiking Uitbraakmanagement

De handreiking Uitbraakmanagement is ontwikkeld met als doel een bijdrage te leveren aan de effectiviteit en efficiëntie van uitbraakmanagement binnen ouderenzorginstellingen met een eigen medische dienst. Dit in combinatie met aandacht voor proportionaliteit en kwaliteit van leven. Om dit te bereiken biedt de handreiking handvatten voor het ontwikkelen en voeren van adequaat uitbraakbeleid. De handreiking verdeelt een uitbraak in vijf fases:

  1. paraatheid
  2. signaleren en vaststellen
  3. instellen en uitvoeren van uitbraakmaatregelen
  4. opheffen van uitbraakmaatregelen 
  5. evalueren van een uitbraak.

De handreiking is beschikbaar in de Verenso richtlijnendatabase.

Nieuw: Micro-learning

Begin volgend jaar wordt per fase een korte interactieve micro-learning gepubliceerd van ongeveer 5 minuten. Met de micro-learnings verbreed je in korte tijd je kennis en het biedt handvatten om het uitbraakprotocol van jouw organisatie te optimaliseren. Meer informatie volgt begin volgend jaar!

 

Naar nieuwsoverzicht