Opleiding

“Ik voel mij thuis in de eerste lijn”

 Marije-de-Waard.jpg

In 2011 rondde Marije de Waard de opleiding Huisartsgeneeskunde af. Een bewuste keuze omdat zij aan de slag wilde in een generalistisch vakgebied met een brede doelgroep. Tien jaar later gooide ze het roer om en koos voor de ouderengeneeskunde. “Ik was op zoek naar meer verdieping.”

“Als huisarts had ik te maken met consulten van slechts tien minuten. Dat vond ik best lastig omdat je niet echt de diepte in kunt gaan. Ik werkte destijds al veel met ouderen in de wijk, samen met een specialist ouderengeneeskunde en een wijkverpleegkundige. Die specialist ouderengeneeskunde had wèl de tijd om mensen thuis te bezoeken en uitgebreid te bevragen. Daar was ik best een beetje jaloers op! Op een gegeven moment besefte ik dat ik het roer wilde omgooien.”

Omschakelen

“Ik heb toen eerst twee jaar in een verpleeghuis gewerkt en een half jaar geleden ben ik gestart met de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Het was even omschakelen om weer in opleiding te zijn, maar tegelijkertijd is het ook ontzettend leuk! Ik ben namelijk best leergierig. Het grootste verschil tussen huisarts en specialist ouderengeneeskunde is dat je als specialist ouderengeneeskunde werkt in een multidisciplinair teamverband. In mijn vorige werk was ik veel solistischer bezig en dat past eigenlijk niet zo goed bij mij. Mensen vragen mij wel eens of ik het contact met andere doelgroepen niet mis, maar het antwoord daarop is nee. Ik merk dat ik het juist fijn vindt om mij op één populatie te richten en dieper op de problematiek in te gaan.”

De eerste lijn in

“Wat ik zo boeiend vindt aan de ouderengeneeskunde is dat je als arts zowel bezig bent met complexe, medisch inhoudelijke zaken, als met ethische kwesties. Er komt zoveel bij kijken! Als ik straks klaar ben met de opleiding, wil ik heel graag weer de eerste lijn in, daar voel ik mij thuis. Maar wellicht combineer ik het wel met het werken in het verpleeghuis, dat lijkt mij ideaal!”

Zelfstandig aan het werk

“Om geneeskundestudenten enthousiast te maken voor het vak, is het belangrijk om co-assistenten alle aspecten van het vak te laten zien en ze zelfstandig aan het werk te zetten. Dat geldt zowel voor de intramurale setting als voor de eerste lijn. Zo kunnen ze ervaren wat het vak werkelijk inhoudt. Iedereen die twijfelt tussen huisarts en specialist ouderengeneeskunde zou ik willen adviseren om een tijdje in het verpleeghuis te gaan werken of mee te lopen in de eerste lijn.”