24 december 2020

Actie nodig voor toekomstbestendige ouderenzorg

Verenso, ActiZ, Zorgthuisnl, V&VN, Patiëntenfederatie Nederland en LOC maken zich zorgen over de ouderenzorg in de toekomst. De partijen zijn van mening dat op korte termijn vergaande maatregelen noodzakelijk zijn om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de ouderenzorg in de toekomst te borgen. Dit schrijven zij in een gezamenlijke notitie aan het ministerie van VWS.  

De partijen geven aan  dat oplossingen gezocht moeten worden in een radicale focus op de behoefte van de oudere en zijn omgeving met veel oog voor kwaliteit van leven, preventie om gezondheid te behouden en te versterken en ziekte te voorkomen. Hiervoor is een samenhangende aanpak en samenwerking vanuit de verschillende stelsels belangrijk. Om die reden worden gezamenlijk de uitgangspunten voor de ouderenzorg weergegeven. Want hoewel gevolgen van de vergrijzing in de toekomst in de zorg zullen ontstaan, moeten oplossingen breder gezocht worden.

De minister van VWS, Hugo de Jonge heeft eerder aan de Tweede Kamer toegezegd te komen met een dialoognota ouderenzorg waarin hij mogelijk oplossingsrichtingen schetst. De partijen zijn graag bereid om hun aandeel te leveren bij het oplossen van de uitdagingen en hechten er daarbij aan nauw betrokken te worden bij zowel de visieontwikkeling, beleidsvorming als de uitvoering van de plannen in de ouderenzorg.

Lees ook het gezamenlijke bericht op de website van ActiZ.

Naar nieuwsoverzicht