2 november 2020

Campagne ‘Dit is mijn zorg’ van start

NNieuwenhuizen_KNMG.jpg

De afgelopen tijd horen we dat het water bij veel artsen en verpleegkundigen weer aan de lippen staat. De tweede golf is een feit, terwijl veel zorgprofessionals nog nauwelijks bijgekomen zijn van de eerste. Tegelijkertijd zien we ook dat het sentiment in de samenleving helaas anders is. Waar het in de eerste golf nog over applaus en steun ging, horen we nu verhalen over agressie en intimidatie.

Daarom is gisteren een nieuwe campagne gestart: “Dit is mijn zorg”, waar artsen kunnen uiten wat ze doen om de coronapandemie te stuiten, maar vooral ook: waarmee we iedereen oproepen om de voorzorgsmaatregelen te volgen, en te laten zien dat ze de professionals in de zorg steunen. Aan de campagne werkte ook oud-voorzitter Nienke Nieuwenhuizen mee. 

“Het vak van specialist ouderengeneeskunde draait voor mij om ‘leven toevoegen aan de dagen’. Als het gaat om een ziekte als COVID-19 gaat het bij de meest kwetsbare mensen van onze samenleving om het voorkomen van ziekte. Preventie staat voorop. Dat moet uiteraard met respect voor het individu en met behoud van kwaliteit van leven. Als iemand toch ziek wordt gaat het vaak om verlichten, niet verlengen. Dat is meestal ook de wens van de patiënt zelf. Iets wat we in het verpleeghuis in een vroeg stadium met mensen bespreken is: hoe ziet u het einde van het leven? Wat wilt u nog wel en wat niet meer? Wat is in uw situatie nog wel en wat is niet meer haalbaar? Niet alles wat kan hoeft. Ziekte en sterven horen nu eenmaal bij het leven. Wat COVID-19 anders maakt dan bijvoorbeeld een andere infectieziekte, is de snelheid van verspreiding en de grote hoeveelheden mensen die dan plotseling heel ziek worden. Het gaat dan om zowel bewoners als hulpverleners. Dan komt de continuïteit van zorg onder druk te staan en is het niet meer mogelijk om kwaliteit te leveren. Niet meer bij leven en niet meer bij het sterven. De basiszorg komt dan in het gedrang. Ziekte voorkomen en daarmee werken aan de kwaliteit van leven en kwaliteit van sterven. Dat is mijn zorg.” 

Nienke Nieuwenhuizen

Bekijk de campagne 'Dit is mijn zorg'

 

Naar nieuwsoverzicht