6 oktober 2020

Oproep deelname onderzoek Geriatrische revalidatie na COVID-19

Het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid Holland (UNC-ZH) start een Europese studie die informatie gaat verzamelen over de functionele en medische informatie van patiënten die opgenomen worden voor geriatrische revalidatie na een COVID-19 infectie. Heeft uw GRZ organisatie interesse om deel te nemen aan deze belangrijke studie, of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op via: EU-COGER@lumc.nl.

Over het onderzoek

De COVID-19 pandemie houdt ons al enige maanden in de greep en daarmee ook de zorg voor de ons zo dierbare (kwetsbare) ouderen in de geriatrische revalidatie. Het is daarom van groot belang dat we zo snel mogelijk onze kennis over de gevolgen en het herstel na het coronavirus (SARS-CoV-2) vergroten. Er is bijvoorbeeld onvoldoende kennis over hoe het herstel na revalidatie verloopt en welke patiënten het meeste baat hebben bij revalidatie.

Om hier achter te komen leidt het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid Holland (UNC-ZH) in  samenwerking met Europese collega’s van de “Special Interest Group Geriatrische Revalidatie van de European Geriatric Medical Society” (SIG-EuGMS), een studie die informatie over die functionele en medische informatie gaat verzamelen van patiënten die opgenomen worden voor geriatrische revalidatie na een COVID-19 infectie. We doen dit in de Pan-European Study on Outcome and Service in Geriatric Rehabilitation in Times of COVID-19 Pandemic: de EU-COGER studie. Het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid Holland (UNC-ZH) zal deze studie vanuit Nederland leiden. Het onderzoek zal ook plaatsvinden in Engeland, Duitsland, België, Zwitserland en Rusland. Dit onderzoek wil inzicht krijgen in het verloop van het functionele en medische herstel van patiënten die revalideren in de geriatrische revalidatie. Om hier inzicht in te krijgen wordt gebruik gemaakt van reguliere uitkomstmaten. De belangrijkste uitkomstenmaten zijn ADL functioneren, mortaliteit, heropname in het ziekenhuis, verblijfsduur en ontslagbestemming. Deze informatie zal worden verkregen middels al toegepaste vragenlijsten/meetinstrumenten, zoals bijvoorbeeld de USER en de Barthel Index. 

De studie maakt gebruik van data uit de reguliere zorg zoals deze bij de geriatrische revalidatie aan post-Covid-19 patiënten wordt aangeboden. De data zullen anoniem worden verzameld in een online database. Dit onderzoek is getoetst aan de AVG en de medisch ethische toetsingscommissie van het LUMC heeft een verklaring van geen bezwaar afgegeven. Heeft uw GRZ organisatie interesse om deel te nemen aan deze belangrijke studie, of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op via: EU-COGER@lumc.nl.

 

Naar nieuwsoverzicht