14 december 2020

Verenso, NVAVG en NVvP maken afspraken over crisisdienstverlening

Mensen die in crisis met een IBS (Inbewaringstelling) of crisismaatregel moeten worden opgevangen, een voor alle betrokkenen belastende situatie, willen we in een passende omgeving opnemen en passende zorg kunnen geven. We voelen ons daar als artsen gezamenlijk verantwoordelijk voor.

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan onderlinge landelijke afspraken tussen de psychiaters, artsen verstandelijk gehandicapten en specialisten ouderengeneeskunde over de crisisdienstverlening. In bijgaand document treft u die afspraken aan. De notitie betreft een kader voor samenwerking op hoofdlijnen. Van belang is regionaal zelf uw eigen afspraken te maken, vast te leggen en uit te werken. Mocht u al goed werkende regionale afspraken hebben, dan kunt u die uiteraard gewoon handhaven.

Tijdens de gesprekken is er stevig onderhandeld over de randvoorwaarden waarop alle artsen hun werk moeten kunnen verrichten. Jarenlang is er al sprake van een tekort aan crisisbedden met behandeling en bij doorplaatsing. Voor Verenso was het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit tekort wordt opgelost. Er zijn inmiddels landelijke toezeggingen gedaan over crisisbedden en bekostiging door respectievelijk de zorgkantoren en de NZA. Een kamerbrief over alle toezeggingen omtrent de randvoorwaarden verwachten we eind van deze week met u te kunnen delen.

Wat betreft de crisisbedden merken we nog op dat de Zorgkantoren een regionale inventarisatie hebben uitgevoerd. Zij hebben ons toegezegd die met ons te delen om hem door de beroepsverenigingen te laten toetsen. Zodra we deze regionale inventarisatie hebben ontvangen, leggen we hem graag aan u voor.

De goede afspraken rondom de randvoorwaarden maken dat Verenso met een goed gevoel bijgaande samenwerkingsafspraken met u deelt. In verschillende regio’s is de crisisdienstverlening al goed geregeld. In een aantal regio’s nog niet. We zien dat de landelijke gesprekken leiden tot nieuwe gesprekken in de regio. Heeft u signalen dat u er in de regio niet uitkomt, worden randvoorwaarden niet goed ingevuld, laat dit dan weten via info@verenso.nl onder vermelding van “Wzd crisisdienstverlening”. Wij nemen deze problemen dan mee in een landelijk overleg waar de knelpunten de komende periode zullen worden besproken.

Meer informatie: Nanda Hauet

Naar nieuwsoverzicht