9 april 2021

AstraZeneca alleen voor 60+

Comform de vaccinatiestrategie werden medewerkers in de langdurige zorg de afgelopen weken gevaccineerd met AstraZeneca (Vaxzevria). Veel medewerkers zijn inmiddels ingeënt. Het vaccineren met AstraZeneca is een paar dagen geleden stop gezet. Er bestond onduidelijkheid over het beleid rondom AstraZeneca na meldingen van een ernstige, zeer zeldzame bijwerking rondom de bloedstolling, vooral bij personen onder de 60 jaar.

Het kabinet heeft gisteren op basis van het advies van de Gezondheidsraad besloten om bij 60-minners niet meer te starten met vaccinatie met AstraZeneca. Dit besluit heeft geen invloed op de volgorde van de vaccinatiestrategie.

Met welk vaccin deze groep personen wel gevaccineerd gaat worden is nog niet bekend. Personen die al een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, kunnen wel hun tweede dosis vaccin toegediend krijgen. Er zijn wereldwijd tot op heden geen gevallen van deze zeldzame bijwerkingen gemeld na de tweede vaccinatie met AstraZeneca. Staande afspraken voor de eerste prik met AstraZeneca worden afgezegd voor iedereen onder de 60 jaar (geboren in 1961 of later). Zij krijgen zo snel mogelijk een ander vaccin aangeboden.

Meer informatie: Else Poot

Naar nieuwsoverzicht