21 september 2021

Minder antibiotica voorschrijven in verpleeghuizen? Ja dat kan! Meld je als verpleeghuis aan voor het UNO-implementatieproject

Minder antibiotica voorschrijven in verpleeghuizen? Ja dat kan! Meld je als verpleeghuis aan voor het UNO-implementatieproject


UNO Amsterdam start dit najaar een vervolg op het Verenso implementatieproject en neemt hierbij de eerder opgedane ervaringen van Verenso mee. Deelnemende verpleeghuizen zullen stap voor stap bij de implementatie ondersteund worden.  

In 2018 zijn de Verenso richtlijnen Urineweginfectie (UWI) en Lage Luchtweginfectie (LLWI) uitgebracht. Om het opvolgen van de richtlijnen te bevorderen heeft Verenso in 2019 een implementatieproject uitgevoerd en geëvalueerd binnen 37 organisaties.

Parallel hieraan werd binnen UNO Amsterdam, het Universitair Netwerk Ouderenzorg van Amsterdam UMC, wetenschappelijk onderzoek verricht op het gebied van UWI en LLWI, waarin ondersteunende materialen zijn ontwikkeld, getest en doorontwikkeld, gericht op het beter diagnosticeren en de besluitvorming tot behandeling met antibiotica.

UNO Amsterdam start dit najaar een vervolg op het Verenso implementatieproject en neemt hierbij de eerder opgedane ervaringen van Verenso mee. Hiervoor heeft afstemming plaatsgevonden met Else Poot, beleidsadviseur/manager team Kwaliteit Verenso, die het initiatief van UNO Amsterdam steunt en voor advies betrokken kan worden. Verder zal het project afgerond worden met een procesevaluatie, om inzichtelijk te maken wat wel en wat niet werkt bij implementatie in verpleeghuizen. De resultaten zullen ook worden gedeeld met Verenso.

Aanpak implementatieproject en oproep tot deelname

Deelnemende verpleeghuizen zullen stap voor stap bij de implementatie ondersteund worden. In  het implementatieproject zijn vijf groepssessies gepland, zodat er in iedere fase van de implementatie intensieve begeleiding aanwezig is, gericht op inspireren, en leren van en met elkaar. Verpleeghuizen die eerder niet meegedaan hebben bij Verenso of die nog verder willen investeren in meer verantwoord antibiotica voorschrijven, kunnen zich aanmelden. Daarbij gaat prioriteit uit naar verpleeghuizen die vallen onder de regio van het ABR zorgnetwerk Noord Holland-Flevoland.

Ben je geïnteresseerd? Bekijk de ondersteunende producten ‘infectieziekten en antibiotica’ en lees de flyer over het implementatieproject, beide te vinden op de website van UNO Amsterdam. De deadline voor aanmelden is (vanwege de vakantieperiode) verlengd tot 1 oktober a.s. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst gehonoreerd.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Josien Wijffels, implementatie adviseur UNO Amsterdam (ma t/m wo tel: 020-44 49694, j.f.a.m.wijffels@amsterdamumc.nl).

 

Naar nieuwsoverzicht