7 december 2021

Nationaal Dementie Congres 13 december 2021

Specialisten ouderengeneeskunde weten als geen ander hoe belangrijk het is om stil te staan bij dementie. Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie en de komende jaren neemt dit aantal alleen maar toe. De impact is niet alleen groot op de betrokkenen zelf, maar zeker ook op hun omgeving en de samenleving. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport organiseert daarom het Nationaal Dementie Congres.

De opening van het congres zal worden verzorgd door demissionair minister Hugo de Jonge. In drie plenaire sessies en meerdere deelsessies door sprekers uit verschillende werkgebieden stilgestaan bij diverse invalshoeken over dementie. Onderwerpen zoals wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en het voorkomen van dementie, implementatie van onderzoeksuitkomsten in de praktijk, toepassing van technologie in dementie zorg, maatschappelijke participatie van mensen met dementie en de juiste steun op maat zullen worden besproken.

Verenso erelid en oud-voorzitter Nienke Nieuwenhuizen zal in een tafelgesprek in discussie gaan over wat het bedrijfsleven, gemeenten en zorgprofessionals op dit moment betekenen voor dementie en waar nog verbetering mogelijk is. Ook verzorgt zij een workshop waarin aan de hand van praktijkvoorbeelden moeilijke ethische dilemma’s in de zorg rond het levenseinde bij mensen met dementie aan de kaak worden gesteld.

Daarnaast zal hoogleraar ouderengeneeskunde en dementie Sytse Zuidema spreken over wetenschappelijk bewezen interventies en het belang van multidisciplinair samenwerken voor betere zorg voor mensen met dementie en onbegrepen gedrag. 

Je kunt je gratis aanmelden via de website van het Nationaal Dementie Congres. Het congres is niet geaccrediteerd.

 

Naar nieuwsoverzicht