7 juli 2022

Specialisme ouderengeneeskunde goed vertegenwoordigd tijdens filmfestival Zin in Zorg

Op maandagavond 27 juni vond het filmfestival Zin in Zorg plaats. Zin in Zorg is een beweging van jonge artsen en staat voor meer werkplezier, mentaal fitte (jonge) dokters en meer tijd voor de patiënt. De jonge medici vinden dat actie vereist is, omdat te veel (jonge) artsen kampen met burn-outklachten en dreigen uit te vallen.

Door middel van vier films, waarin jonge dokters de hoofdrol spelen, werd aandacht gevraagd voor vier thema’s:

  1. Meer inspraak in de organisatie van het werk
  2. Meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
  3. Meer aandacht voor de mens achter de dokter
  4. Positieve hervorming van de werkcultuur

Het specialisme ouderengeneeskunde was op deze avond goed vertegenwoordigd. Aios ouderengeneeskunde Daphne Ruiter was te zien in het filmpje over aandacht voor de mens achter de dokter en zij leidde een deel van de discussie. Haar motivatie om aan deze 'challenge' mee te doen, was vooral het mogelijk willen maken van een meer open bespreekcultuur onder medisch personeel. Want in de ouderengeneeskunde is over het algemeen meer oog voor de mens achter de dokter (ten opzichte van anderen specialismen), maar ook hier blijft het moeilijk om jezelf open en kwetsbaar op te stellen. Met (voorkombare?) uitval tot gevolg.

Ook namen een aantal specialisten ouderengeneeskunde in opleiding deel aan het festival, waar de filmpjes werden bediscussieerd. Tijdens deze discussies werd duidelijk dat de cultuur in de verpleeghuizen soms anders is dan die in het ziekenhuis, terwijl er ook overeenkomsten zijn. Leuk om te zien dat er vanuit de verpleeghuiszorg voorbeelden werden aangedragen van hoe dingen daar geregeld zijn die als voorbeeld konden dienen voor het ziekenhuis. Bijvoorbeeld de manier waarop kaderartsen geleerd wordt om opleider te zijn en te beoordelen is in de ouderengeneeskunde anders dan bij andere specialismen, in positieve zin!

Meer informatie over Zin in Zorg is te vinden op de website https://zininzorg.nl/. Hier worden de komende weken ook alle filmpjes op geplaatst.

 

Naar nieuwsoverzicht