30 mei 2022

Wil je bijdragen aan de knelpuntenanalyse ‘Zorg in de Stervensfase’?

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is bezig met de herziening van de richtlijn Zorg in de Stervensfase. Inbreng van ouderengeneeskundige expertise is gewenst (uiterlijk 13 juni). 

De stervensfase is de fase die direct voorafgaat aan het overlijden, waarin de dood zich onafwendbaar aandient. De patiënt zal naar verwachting binnen enkele dagen overlijden. Bij de zorg rond het sterven komen alle aspecten van palliatieve zorg samen: het verlichten van symptomen, de aandacht voor psychosociale en spirituele problematiek en een goede organisatie van zorg. 

De huidige versie van de richtlijn ‘Zorg in de Stervensfase’ komt uit 2009. Inmiddels is er meer kennis over dit onderwerp. Daarom wordt deze richtlijn herzien onder voorzitterschap van prof. dr. Lia van Zuylen, internist-oncoloog. Vanuit Verenso is Jet van Esch afgevaardigd, specialist ouderengeneeskunde, kaderarts palliatieve zorg en promovendus. Jet is betrokken geweest bij de totstandkoming van de richtlijn uit 2009. Daarnaast heeft zij ervaring en affiniteit met het onderwerp, onder andere voortkomend uit haar promotietraject over reutelen in de stervensfase.

De richtlijnwerkgroep heeft al enkele knelpunten rondom de zorg voor patiënten in de stervensfase geïnventariseerd. Met deze enquête word je gevraagd deze knelpunten te prioriteren. Daarnaast kun je andere knelpunten in de zorg aan mensen in de stervensfase aangeven. De belangrijkste knelpunten worden in de richtlijn uitgewerkt. 

We vragen je namens IKNL om de knelpuntenenquête in te vullen. De vragenlijst kan uiterlijk 13 juni 2022 ingevuld worden en zal maximaal 10 minuten in beslag nemen.

Bij voorbaat heel hartelijk dank voor je bijdrage.

Meer informatie: Wendy Hommes-Poucki via richtlijnen@verenso.nl

Naar nieuwsoverzicht