11 december 2023

Instroom aios ouderengeneeskunde neemt toe, maar voldoet nog niet

Instroom aios ouderengeneeskunde neemt toe, maar voldoet nog niet


Afgelopen dinsdag publiceerde SOON het bericht dat de instroom van aios ouderengeneeskunde blijft stijgen. Om de in het advies van het capaciteitsorgaan benoemde opleidingsplaatsen te vullen is verdere verhoging van de instroom essentieel.  

SOON meldt een stijging van 15% meer aanmeldingen in maart 2024 ten opzichte van maart 2023. In het eerder gepubliceerde rapport van het capaciteitsorgaan heeft het Capaciteitsorgaan geadviseerd om met ingang van 2024 ieder jaar tot 305 nieuwe aios in de opleiding te laten instromen. Daarmee zal volgens hun ramingen in 2040 evenwicht worden bereikt tussen de vraag en het aanbod aan specialisten ouderengeneeskunde. 

Verenso is blij met deze verhoging en de aandacht die er momenteel is voor meer extramurale artsen, maar tegelijkertijd kritisch. Om de in het advies van het Capaciteitsorgaan genoemde aantallen te kunnen behalen is de komende jaren jaarlijks bijna een verdubbeling van de instroom ten opzichte van 2023 benodigd. In 2024 blijft dit een van de speerpunten van de vereniging en zet zij zich samen met SOON en andere partners in voor meer onderwijs en een vast coschap in het basiscurriculum van de geneeskundestudie. Dit is nodig om de instroom de komende jaren te verhogen en om in de toekomst goede zorg te verlenen aan de groeiende groep kwetsbare ouderen.

 

Naar nieuwsoverzicht