23 maart 2023

Kwaliteitskader ouderenzorg (kwaliteitskompas) nog niet klaar om in te dienen

Het kwaliteitskader ouderenzorg (kwaliteitskompas) is niet klaar om te worden ingediend bij het Zorginstituut. Dit laten V&VN, Patiëntenfederatie Nederland en Verenso vandaag gezamenlijk weten in een brief aan het Zorginstituut.

De ouderenzorg staat voor enorme uitdagingen: de vergrijzing neemt toe, het aantal kwetsbare ouderen stijgt en het aantal specialisten ouderengeneeskunde neemt niet toe. Belangrijk is dan dat het kwaliteitskader helder omschrijft wat professionals mogen verwachten en wat er van hen verwacht wordt. De relatie tussen professional en patiënt moet duidelijk zijn. Concrete afspraken zijn nodig, bijvoorbeeld over beschikbaarheid van professionals, de kwaliteit van behandeling, professioneel leiderschap en leren en ontwikkelen. Op dit moment zien we die concreetheid nog niet terug in hetgeen is ontwikkeld.

Voorzitter Jacqueline de Groot licht toe: “De afgelopen weken is er door het veld hard gewerkt aan een nieuw kwaliteitskompas dat in de plaats zou moeten komen van de huidige kwaliteitskaders verpleeghuiszorg en wijkverpleging. Het ontwikkelde kompas geeft echter nog te weinig duidelijkheid; de komende maanden worden vele onderwerpen nog doorontwikkeld. Graag werken we ook als Verenso mee aan die doorontwikkeling om het kader verder te concretiseren. Op dit moment is het kompas niet gereed om in te dienen en blijven de bestaande kaders wat ons betreft gehandhaafd”.  

Naar nieuwsoverzicht