15 juni 2023

Ministers nemen advies capaciteitsorgaan over: hogere instroom voor opleiding tot specialist ouderengeneeskunde noodzakelijk

In januari heeft het capaciteitsorgaan geadviseerd om het instroomadvies voor het specialisme ouderengeneeskunde te verhogen van 260 naar 305 per jaar voor de periode van 2024 tot 2027. Dit advies was opnieuw een forse stijging van de instroom. De verantwoordelijke ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs en Cultuur en Wetenschap hebben dit advies overgenomen.

SOON heeft vandaag een persbericht naar buiten gebracht waarin aangegeven wordt dat de instroom aios ouderengeneeskunde met 12% stijgt. Dit zorgt voor vertrouwen in de toekomst van de ouderengeneeskunde. Het brengt het aantal aios ouderengeneeskunde dat in 2023 instroomt op 167. Het gat met de in totaal 260 beschikbare opleidingsplaatsen voor alleen al dit jaar is hiermee nog niet gedicht. Het blijft dus van belang om meer toekomstige specialisten ouderengeneeskunde te werven voor de opleiding.

Verenso heeft zich, samen met SOON, binnen het Capaciteitsorgaan ingespannen voor dit verhoogde instroomadvies. In de kamerbrief als reactie op het capaciteitsplan 2024-2027 geven de verantwoordelijke ministers het belang aan van het opleiden van voldoende zorgmedewerkers om aan de toekomstige zorgvraag te kunnen voldoen. Zij volgen het advies van het Capaciteitsorgaan gericht op specialisten ouderengeneeskunde op. Een belangrijke reden bij dit advies is onder andere de vergrijzing van de bevolking en de daarmee gepaard gaande groei van het aantal ouderen met complexe zorgvragen, resulterend in een verzwaring van met name de eerstelijnszorg.

Onder meer de lobby voor een vast coschap moet bijdragen aan het verhogen van de instroom van aios ouderengeneeskunde. Op 7 juni is onze bestuurder Jan Lavrijsen voor een ronde tafel bij VWS geweest om over meer artsen in het extramurale veld te spreken. In de opleiding geneeskunde moet namelijk meer aandacht zijn voor de extramurale zorg en de positie van extramuraal geneeskundig specialisten moet worden versterkt, onder andere door bekostiging. Meer samenwerking kan hieraan bijdragen. Vanuit SOON is er onlangs ook gestart met een aangepast verkort opleidingstraject voor artsen met een afgeronde vervolgopleiding.

 

Naar nieuwsoverzicht