15 augustus 2023

NZa ondersteunt voorbereiding subsidieaanvraag palliatieve zorg-experimenten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) neemt vervolgstappen in het subsidietraject 'Experimenten alternatieve bekostiging palliatieve zorg'. In september organiseert de NZa informatiebijeenkomsten ter voorbereiding op de subsidieoproep van ZonMw.

Informatiebijeenkomsten over subsidieaanvraag

In de afgelopen maanden heeft de NZa het zorgveld via verschillende routes geïnformeerd over de aanleiding, de belangrijkste kaders en de processtappen om tot de experimenten voor alternatieve bekostiging van palliatieve zorg te komen. Lees meer over de aanleiding, informatiebijeenkomst april jl. en de Q&A.

Verwacht wordt dat ZonMw halverwege/eind september de oproeptekst voor het indienen van subsidieaanvragen zal delen. Tijdens twee online informatiebijeenkomsten, namelijk op 6 september (10.30-12.00) en 12 september van (13.30-15.00), geeft de NZa meer informatie over de oproeptekst, de procedures en de mogelijkheden om een aanvraag in te dienen. Aanmelden kan via pz@nza.nl. Vermeld in de mail voor welke informatiebijeenkomst je je aanmeldt.

Onder voorbehoud zijn de dit tijdslijnen met betrekking tot de oproep:

Half september 2023 Openstellen oproeptekst
Eind november 2023 Sluiten oproeptekst
December – februari 2024 Beoordeling projectaanvragen
Uiterlijk maart 2024 Besluit projectaanvragen
Uiterlijk juni 2024 Start experimenten
Ondersteuning bij de voorbereiding

De NZa realiseert zich dat het opstellen van een projectaanvraag voor het ‘Experiment alternatieve bekostiging’ uitdagend kan zijn. Daarom zijn de NZa en PZNL beschikbaar om je te adviseren of met je mee te denken. Denk bijvoorbeeld aan een gesprek om ideeën voor een passend experiment met bekostigingsmodel te bespreken. Daarvoor kan contact opgenomen worden met Philippine en Janneke via pz@nza.nl.

Hieronder staan enkele voorbereidende vragen die tijdens een mogelijk vervolggesprek besproken kunnen worden:

  • Hoe ziet de samenwerking er binnen jouw netwerk of regio uit? Wie zijn hierbij betrokken (welke sectoren)? Wat voor afspraken zijn er onderling gemaakt?
  • Is er een overeengekomen zorgpad in jouw netwerk of regio? Zo ja, hoe ziet deze eruit?
  • Waar wil je naar toewerken, kijkend naar passende, proactieve en transmurale palliatieve zorg? Wat is je ambitie? Hoe kan alternatieve bekostiging daaraan bijdragen?
  • Tegen welke knelpunten loop je aan in de bekostiging? Waarom lukt het nu (vanuit de huidige bekostiging) niet om dit verder te ontplooien en/of knelpunten op te lossen? Wat kan een alternatieve vorm van bekostigen betekenen voor de palliatieve patiënt en samenwerking in de zorg?
  • In hoeverre zijn uitkomstmaten of -informatie beschikbaar? Zo ja, welke?
  • Wat is de rol of betrokkenheid van de zorgverzekeraar/het zorgkantoor in jouw netwerk of regio?
  • Wat heb je nodig om tot een experiment te komen?

 

Naar nieuwsoverzicht